Zlatko Pinter: Crno – bijeli svijet Ivane Kekin

Vrijeme:15 min, 31 sec

 

 

Još jedna gošća iz plejade onih koje predstavljaju “novi val” na hrvatskoj političkoj sceni: ovoga puta Ivana Kekin (poznatija kao supruga frontmena benda ‘Hladno pivo’, Mile Kekina, progresivista i odnedavno također političara-naturščika) pojavila se u studiju kod našeg Ace nacionale u već kultnoj TV emisiji Prvog programa HTV, “Nedjeljom u 2”.

 I, kako je bilo i za očekivati od jedne pripadnice “nove ljevice” (ma što to značilo) ona nam je smireno, uljudno i biranim riječima objasnila kako sva zla ovoga svijeta (barem što se Hrvatske tiče) potječu s “desnice” – pogotovu kad je riječ o “govoru mržnje” i pozivima na nasilje. 

Tako su u njezinoj viziji stvarnosti, primjerice, “skupina momaka iz Zaprešića koji su se slikali s transparentom na kojem pozivaju na ubijanje srpskih žena i djece” i huligani koji su “gurali u more vaterpoliste beogradske ‘Zvezde'” (prije nešto od više od godinu dana u Splitu) temeljna uporišna točka, takoreći mainstream novovjekog “hrvatskog fašizma i ekstremizma” koji se (pored napada na srpske vaterpoliste u Splitu i otvorenih prijetnji srpskim ženama i djeci “genocidom” uz pomoć transparenta iz Zaprešića) ogleda i u “prijetnjama smrću Nemanji Cvijanoviću (“umjetniku” koji je instalirao petokraku na neboder u Rijeci) i “mnogim drugima” s lijevo-liberalnog političkog spektra i iz redova manjina. 

 Nisu, doduše, spomenuti svi (poimence) iz te branše kojima su (neimenovane “ustaše”) prijetili usmrćenjem (i dakako, nikomu dlaka s glave falila nije), ali je zato gospođa Kekin nepogrešivo detektirala fenomen sadržan u činjenici da se ljevičarima i Srbima prijeti iz razloga nacionalne i ideološke netrpeljivosti, a ovim drugima s “desnice” isključivo “zbog položaja ili funkcije koju zauzimaju u hijerarhiji vlasti”. Dakle, “sporadični” i posve “usamljeni” slučajevi izražavanja netrpeljivosti (s elementima govora mržnje) usmjereni ka “desnici” isključivo su rezultat “povrijeđenosti građana društvenom nepravdom”, dok je “desničarsko” djelovanje razorno i u cijelosti izraz “nacionalne mržnje” i “desničarskog ekstremizma” s očitom tendencijom usmrćenja pojedinaca i skupina koji su predmetom te mržnje.

 Gospođa psihijatrica Ivana Kekin je tako u samo 36 godina života uspjela usvojiti temeljne postulate crno-bijelog svijeta što ih “nova ljevica” baštini iz riznice svojih ideoloških predšasnika komunističko-staljinističke provenijencije i još jednom nas poučiti tomu kako je ljevičarski ekstremizam puka izmišljotina i fikcija onih koji nemaju osjećaja za “progres”, “društvenu jednakost”, “socijalnu pravdu”, “slobodu” i “demokraciju”, dok je na drugoj strani “desni radikalizam” sasvim “realna opasnost” i “generator negativnih procesa u društvu”.

 Ovako “izbalansiran” stav prema društvenoj zbilji promotora “nove ljevice” (pa i spomenute Ivane Kekin), dakako, zaslužuje primjeren odgovor, barem nas koji nismo podlegli njihovom “šarmu” i retoričkoj ekvilibistrici u ozračju koje je crno-bijeli svijet ne samo moguć, nego i jedini postojeći.

 Pa da podsjetimo “analitičare” ovog usmjerenja na neke događaje iz naše bliske prošlosti, a čiji su akteri ljevičari (ili točnije, kako ih mi “desničari” zovemo: ekstremni ljevičari). 

 Remeti li to ili ne crno-bijelu sliku svijeta kakvu nam želi nametnuti Ivana Kekin i njezini istomišljenici iz “nove ljevice”, neka prosude čitatelji.

1) U prvoj polovici svibnja 2013. godine Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ započela je prikupljanje potpisa za referendum vezano za ustavnu definiciju braka kao zajednice žene i muškarca. I odmah su krenuli napadi na volontere na štandovima. Tako su mnogi mediji 15. svibnja te 2013. godine izvijestili kako je došlo do niza incidenata na ulicama i trgovima Zagreba u kojima su volonteri na mjestima gdje se prikupljalo potpise vrijeđani, ometani, pa čak i fizički napadani, te da su im cijepane liste s potpisima, rušeni i paljeni štandovi i dijelovi odjeće. Evo što o svemu kaže jedan od izvora:

 “Prikupljanje potpisa za referendum o braku traje tek nekoliko dana, a Udruga koja ga inicira već dobiva brojne prijetnje. Kidaju im plakate, napadnuta je jedna studentica, a posljednje je i zapaljenje štanda.

Tijekom tri dana, od kad je počelo potpisivanje peticije za referendum, volonteri Građanske inicijative ‘U ime obitelji’ na više su lokacija bili izloženi napadima, vrijeđanjima i trganjima plakata koji su prijavljeni policiji i za koje se očekuje izvješće policijskih postaja.

Udruga ‘U ime obitelji’ dobiva brojne prijetnje, kidaju im postere, vrijeđaju volontere, zabilježeno je zalijetaje biciklom u štand, trganje listića…

Ruksak na štandu inicijative ‘U ime obitelji’ na Cvjetnom trgu u centru Zagreba buknuo je u plamen, a tko ili što je uzrok požara policija još utvrđuje, rekli su u PU zagrebačkoj za Dnevnik.hr. Pri tom je jedna volonterka zadobila lakše ozlijede i pomoć joj je pružena u Klinici za traumatologiju.”

(Vidi: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/incidenti-na-referendumu-o-braku-gradzanske-inicijative-u-ime-obitelj—286530.html; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

2) 14. studenoga 2013. godine, potpredsjednik Hrvatskog Sabora, SDP-ovac Nenad Stazić, na svome je FB profilu objavio huškački status, o čemu jedan izvor piše:

“I potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP) izrazio je svoje negodovanje izjavama Željke Markić iz Udruge U ime obitelji, na račun samohranih roditelja. Pritom se, čini se, nemalo uživio, kao da nije svjestan važnosti funkcije koju obnaša i predstavlja. Na Facebooku se, malo poslije ponoći, izrazio ovako: ‘Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jednoroditeljske obitelji. Djecu takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu’. Prikupio je dosta lajkova.”

(Vidi: https://www.vecernji.hr/vijesti/stazic-zeljka-markic-djecu-bi-trpala-u-kamione-i-vodila-u-jasenovac-j-902787; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

 No, što je bilo razlogom ovakve reakcije? Nije bilo ni razloga ni povoda. Naime, dan prije, na jednoj lokalnoj televiziji, predsjednica Građanske inicijative ‘U ime obitelji’ izjavila je (odgovarajući na pitanje voditeljice) kako je “najbolje da djeca ako je ikako moguće odrastaju i uz majku i uz oca” – i ništa drugo. Potpredsjednik Hrvatskog Sabora, je, međutim, u ovoj izjavi pronašao elemente da ovu gospođu i njezinu udrugu izravno optuži za zločinačke namjere prema djeci samohranih roditelja, što je naprosto suludo;

3) Istoga dana (14. studenoga 2013. godine), ministrica socijalne politike i mladih (SDP), Milanka Opačić rekla je za medije kako je izjava Željke Markić da bi radije djecu dala u dom nego na posvojenje homoseksualnom paru “zastrašujuća”. Dakako, namjera je opet huškanje, kao i u slučaju Stazića.

(Vidi: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ministrica-opacic-o-izjavama-zeljkice-markic-to-je-zastrasujuce-922085; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

4) 21. studenoga 2013., na poziv slovačke eurozastupnice Anne Zaborske predstavnice inicijative ‘U ime obitelji’ Željka Markić i Ana Vargek, bile su na sjednici Intergrupe o obitelji, pravima djece i međugeneracijske solidarnosti Europskog parlamenta u Strasbourgu.

“‘U raspravi koja je uslijedila, SDP-ovac Nikša Spremić, parlamentarni asistent eurozastupnika Olega Valjala (…) gotovo je urlajući napao gđu Markić zbog njezinih ocjena te ju je usporedio s nacistom Adolfom Eichmannom. Zbog takvog izraza mržnje predsjednica Međustranačke skupine oduzela mu je riječ’, stoji u priopćenju.” (odnosi se na priopćenje Europskog parlamenta)

(Vidi:https://www.vecernji.hr/vijesti/sdp-ovac-u-strasbourgu-zeljku-markic-usporedio-s-nacistom-eichmannom-904243 ; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

 Izazivač incidenta (inače deklarirani homoseksualac) odbio se ispričati, a njegova je izjava dočekana s oduševljenjem u najvećem dijelu lijevo-liberalnog javnog mnijenja i među njihovim političarima.

 5) 12. prosinca 2013. godine Tportal hr, objavio je huškački pamflet u kojem dr. sc. Tvrtko Jakovina konstruira paralelu između nacističkog pokreta u Njemačkoj i Građanske inicijative ‘U ime obitelji’ i upozorava javnost “na opasnost” koja se (tobože) rađa u redovima onih koji su organizirali prvi općenarodni referendum o ustavnoj definiciji braka. Kako bi pamflet bio uvjerljiviji i kod neobaviještenih čitatelja potaknuo mržnju i netrpeljivost prema aktivistima spomenute udruge, u naslovnicu teksta je stavljena fotografija zapjenjenog Hitlera snimljena u vrijeme jednog od ostrašćenih govora što ga je držao pred masom. Gdje i kako je ugledni profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtko Jakovina pronašao poveznicu između te dvije pojave (rađanja nacističkog pokreta u Njemačkoj krajem 20-ih i početkom 30-ih godina XX. stoljeća i legitimne referendumske inicijative koja je odobrena od Hrvatskog Sabora), ostaje nepoznato – ali je nakana očita: potaknuti niske strasti kod ljevičara, liberala i pripadnika LGBT pokreta koji su i do tada manifestirali svoju otvorenu mržnju i destrukciju u odnosu na “konzervativce” i “desničare” (zagovornike referenduma), te stvoriti ozračje hajke i linča u kojem će biti nastavljen javni progon svih onih koji nemaju lijevo-liberalni i “progresivistički” pogled na svijet; 

(Vidi: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/i-hitler-je-referendumom-usao-na-nacionalnu-politicku-scenu-20131125; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

 6) 20 rujna 2014. godine, na prosvjedu što su ga protiv Vatikanskih ugovora organizirale ateističke i sekularističke udruge, na Cvjetnom trgu u središtu Zagreba brutalno je fizički napadnuta predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, 79-godišnja liječnica u mirovini, Ružica Ćavar, zato što je pokušala s ograde pravoslavne crkve skinuti jedan od transparenata što su ga postavili prosvjednici. Napadač Neven Kovačić (60) nanio joj je teške tjelesne ozljede, a tijekom suđenja (studenoga 2016. godine) utvrđena je njegova namjera težeg ozljeđivanja žrtve, te je osuđen na godinu dana zatvora (s rokom kušnje od 3 godine) uz plaćanje 1.800 kuna sudskih troškova. Riječ je o ljevičarskom aktivistu – laburistu (dakle, “borcu za radnička prava”);

(Vidi: https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/video-katolicka-aktivistica-ruzica-cavar-77-brutalno-napadnuta-na-prosvjedu-sekularista/; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

7) 21. veljače 2015. godine, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo se oko 400 osoba koje su uz psovke i galamu najavile pohod na šator branitelja – 100% invalida domovinskog rata koji su prosvjedovali pred resornim ministarstvom u ul. Savskoj br. 66. Prijetilo se fizičkim napadima na branitelje i njihovim “izbacivanjem iz šatora”, a bilo je i krajnje neumjesnih, vulgarnih i prizemnih izjava i parola. Policija je reagirala, ali tek nakon što su agresivni napadači prešli više od polovice puta od Jelačić placa prema šatoru branitelja.

8) U ožujku i travnju iste (2015.) godine održana su još dva prosvjeda, oba na Trgu bana Jelačića, na kojima su se nosili uvredljivi transparenti (kojima se pozivalo na paljenje katoličkih crkvi i nasilje nad “šatorašima” – braniteljima invalidima), uz izraženu agresiju, uvrede, psovke i huškanje građana. No, unatoč svemu, to nije dobilo masovne razmjere, ali niti policija nije reagirala na jasno izraženu mržnju i izravne pozive na nasilje;

9) Na svome FB profilu, 15. svibnja 2015. godine (na 70-u obljetnicu spomena na žrtve Bleiburga i Križnog puta), dr. Mato Kapović, ideolog i lider Radničke fronte (jedne od radikalnih stranaka tzv. nove ljevice), poručio je Hrvatima:

“Isprike na rječniku, ali, serem vam se na Bleiburg”. 

(Vidi: https://www.sloboda.hr/mate-kapovic-serem-vam-se-na-bleiburg/; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

Podsjetimo: Bleiburg je mjesto koje za većinu Hrvata predstavlja simbol masovnih stradanja nakon Drugoga svjetskog rata.

10) Tijekom 2017. i prve polovice 2018. godine, vezano za uklanjanje ploča s tadašnjeg Trga Maršala Tita, iz lijevo-liberalnog miljea i pogotovu krugova “antifašista” stižu javne prijetnje (putem medija i društvenih mreža) kako će se “skidati glave i biti krvi do koljena ako se takne ijedna ploča s imenom Maršala Tita”. Sve ostaje bez ikakvih reakcija vlasti, pa i policije.

11) 21. svibnja 2016. godine, u Zagrebu je organiziran prvi Hod za život na kojem se okupilo nekoliko tisuća onih koji zagovaraju obiteljske vrijednosti i pravo na život od začeća do naravne smrti. Napadnuti su tijekom mirne šetnje od nekolicine agresivnih anti-prosvjednika koji su im stali na put u namjeri sprječavanja daljnjeg kretanja. Uredovala je policija, tako da je sve ipak prošlo bez većih sukoba.

(Vidi: https://youtu.be/C31W2CPRLZw; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

12) Nakon što su u travnju 2016. godine, deseci tisuća vjernika pohodili jednoga od najvećih hrvatskih svetaca Leopolda Bogdana Mandića, Matija Babić s Index-a hr, napisao je kako se čudi tolikom okupljanju ljudi oko lešine, kad u Konzumu “ima jeftine smrznute govedine”, a hodočašćenje vjernika je nazvao “nekrofilskim orgijama”. Naš je sud ocijenio kako to “nije govor mržnje niti povreda osjećaja vjernika” i na tomu je sve završilo.

13) 10. srpnja 2016. godine, saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar znanosti i obrazovanja, Željko Jovanović, na svome je FB profilu objavio status sljedećeg sadržaja:

“Hrvatska kakvu žele takozvani katolibani i političari u ustaškom šinjelu zemlja je u kojoj nije dopušteno misliti i slobodno govoriti. Zemlja je to po receptu vinkovačkog poduzetnika Bose, onog što svoje radnike tjera da plaću troše u njegovim trgovinama, gdje stado nema što misliti, jer predvodnici su tu da misle. A predvodnici, zna se, to su domoljubi s oltara i uz oltar.

I nakon svega što nam je ponudila takozvana domoljubna vlada, ne ponovila se; nakon truleži i raspada, ekstremizma i sukoba interesa, ankete još uvijek govore o dvadesetak posto podrške HDZ-u i rastu potpore birača MOST-u, političkoj opciji čiji su prvaci bez riječi gledali što radi Hasanbegović, a što Šustar, što se događa na HRT-u, a što u javnom zdravstvu. Teško je to protumačiti i zato ćemo za kraj riječ dati jednoj od najumnijih glava što ih je dalo naše podneblje.

– Ljudska je glupost mračna snaga pod nama, to je kaotična sila pratvari pod nama koju ljudi još nisu svladali, ali koju će nadvladati ipak, izvan svake sumnje, a u tome i leži značenje ljudskog napretka: stepen pojedinih civilizacija stoji u obratnom omjeru sa stepenom ljudske gluposti, zapisao je Miroslav Krleža. Dragi Krleža, još je nismo nadvladali.”

(Vidi: https://www.facebook.com/jovanovic.zeljkosdp/posts/973168446115572/; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

 Izraz “katolibani” kovanica je od “katolici” i “talibani” – uz pomoć koje se vrijeđaju katolički vjernici. Tako je Željko Jovanović u politički vokabular uveo još jedan od brojnih izraza mržnje i nesnošljivosti prema Hrvatima i vjernicima.

14) 25. svibnja 2018. godine, u jednoj je raspravi na svome FB profilu, saborski zastupnik SDP-a, Nenad Stazić objavio status sljedećeg sadržaja: “Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!” 

Vidi: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sto-je-nenad-stazic-mislio-kada-je-napisao-izgleda-da-u-svibnju-1945-posao-nije-obavljen-temeljito-20180528; stranica posjećena 25. 10. 2020.)

Smjeste li se ove riječi u kontekst masovnih zločina što su ih poslije Drugoga svjetskog rata počinili jugoslavenski partizani predvođeni komunistima (a kada je na području tadašnje Jugoslavije pobijeno – bez suda i dokazane krivnje preko 600.000 zarobljenih vojnika poraženih vojski i civila – tek onda ova izjava dobiva pravu, monstruoznu, zločinačku dimenziju.

(Izvor za fotografiju: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sto-je-nenad-stazic-mislio-kada-je-napisao-izgleda-da-u-svibnju-1945-posao-nije-obavljen-temeljito-20180528)  

 

15) Udruga Ordo iuris podnijela je 4. lipnja 2020. godine kaznenu prijavu protiv Matije Babića zbog poticanja na mržnju i nasilje te tužbu zbog počinjene teške uvrede i zločina iz mržnje protiv kršćanskih vjernika, njihovih vrednota, obreda i simbola, kao i udružnu tužbu za zaštitu od diskriminacije zbog rasističkih, antikršćanskih i antisemitskih iskaza koji su izneseni u vrijeme svetkovine Uskrsa 2020. godine i nakon toga.

 Evo nekih navoda iz prijave:

“1. Gospodin Matija Babić (bivši glavni urednik portala Index.hr), objavio je 11. travnja 2020. g. na svom Facebook profilu krajnje uvredljiv i vulgaran komentar (takozvani govor mržnje – ‘hate speech’) o održavanju uskrsne vjerničke procesije na Hvaru. „… ali ako jednu stvar treba dopustiti, treba dopustiti da par stotina neukih otočana nanaša neki kurac, jer vjeruju da je židovski zombi koji je sam svoj otac prije dvije tisuće godina umro i oživio da bi nam oprostio što je žena rebro pojela jabuku. Prioriteti su prioriteti, ne treba se ni te epidemije držati ko pijan plota’. Ova tradicionalna procesija, koja se održava stoljećima na Veliki petak (pod imenom ‘Za križen’) i koja je od 2009. g. upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine, ovaj put je zbog problema s epidemijom virusa korone, posebno odobrena od strane Stožera civilne zaštite, a u procesiji je sudjelovao ograničeni broj vjernika, uz odgovarajuće mjere sigurnosti čije je primjenjivanje nadzirala policija i civilna zaštita. Gospodin Babić je u svojim objavama nazvao osobe koje su sudjelovale u procesiji ‘neukim otočanima’, kipove Isusa Krista i raspela koja se nose u procesiji nazvao je ‘neki kurac’, a Isusa Krista ‘židovskim zombijem’. U toj izjavi izrečene su uvrede u kaznenopravnom smislu i to kvalificirane ili teže jer su objavljene na društvenim mrežama te su povezane sa zločinom iz mržnje kao otegotnom okolnošću.

  1. Samo šest dana kasnije, 17.04.2020, na pravoslavni Uskrs, gospodin Matija Babić je na svom facebook profilu objavio ponovno uvredljiv i rasistički komentar (govor mržnje – ‘hate speech’): ‘I Srbima stigao židovski zombi, pa svima u gubice trpaju istu žlicu. Evo, čestitam svima s empatijom koji žale i glupe i praznovjerne – veći ste ljudi od mene. Ja se smijem i zazivam Darwina da dođe po svoje. Naravno šteta kolateralnih žrtava, jer zbog ovakvih trpe i ljudi.’ U toj izjavi ponavljaju se iste uvrede protiv Isusa Krista (‘židovski zombi’) i protiv vjernika. Nadalje, iznosi se i uvreda sakramenta svete pričesti na način da se isti vulgarizira riječima ‘svima u gubice trpaju istu žlicu’. Dakle riječi ‘trpaju’ i ‘u gubice’, navedene su s ciljem vrijeđanja ili obeščašćenja sakramenta ili vjerskog obreda koji se kod kršćana smatra svetim i uzvišenim, vrijednim najvećeg mogućeg ili zamislivog poštovanja, klanjanja ili slavljenja. Time se zapravo ekstremno vrijeđaju vjerski osjećaji kršćana, a tu osobito srpskih pravoslavaca. Nadalje, počinitelj označava pravoslavne vjernike koji pristupaju svetoj pričesti ‘glupim i praznovjernim’ što se može shvatiti generalno i u odnosu na one vjernike koji u uvjetima epidemije pristupaju ili zagovaraju pristupanje sakramentu svete pričesti. Dakle, zazivanje smrti jednog dijela stanovništva koje se ujedno i isključuje iz kategorije ljudi kao takvih, a zbog njihove vjerske pripadnosti, pa čak i zbog sudjelovanja u vjerskim obredima na način kojim bi se moglo kršiti sigurnosne mjere uvedene zbog epidemije, nedvojbeno je izraz mržnje, a obraćanje široj javnosti posredstvom računalne mreže i s obzirom na svojstvo počinitelja kao poznatog medijskog djelatnika, ove radnje poprimaju i značenje poticanja odnosno pozivanja na mržnju opisane u čl. 325. KZ-a.”

(Vidi: https://www.hkv.hr/vijesti/politika/34355-kaznena-prijava-protiv-matije-babica-zbog-krscanofobije.html, stranica posjećena 25. 10. 2020.)

 I mogli bismo tako gotovo u nedogled s nabrajanjem prljavština i nepodopština koje potječu s lijevo-liberalnog, ateističkog i anarhističkog spektra. I što bismo tek sve mogli iznijeti da se uhvatimo, primjerice, analize pisanja glasila SNV-a, srpskih ‘Novosti’? 

 Postoje stvari koje se ne mogu opravdati ničim. Niti sakriti.

 Naravno da svi oni (pa i Ivana Kekin) jako dobro znaju za sve to, ali nije ih briga. Može im se. I tako će ići sve dok mogu svojim propagandnim floskulama u medijima koji su im naklonjeni stvarati paralelnu stvarnost: onu u kojoj postoji samo njihova istina. I dok u državnom vrhu imaju one koji s njima pušu u isti rog.

 

Zlatko Pinter/Hrvatsko nebo

 

One thought on “Zlatko Pinter: Crno – bijeli svijet Ivane Kekin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)