Davor Dijanović: Cenzuriranje članka koji Joea Bidena prokazuje kao duboko korumpiranog političara

Vrijeme:7 min, 8 sec

 

Sloboda govora danas

Američki list The New York Post neki je dan objavio tekst u kojemu navodi kako je Hinter CenzuraBiden, sin predsjedničkog kandidata Joea Bidena, poslovao s ukrajinskom energetskom tvrtkom Burisma u vremenu dok je današnji predsjednički kandidati bio dopredsjednik SAD-a u administraciji Baracka Obame. Sukus teksta svodi se na to da je Biden koristio svoju dopredsjedničku funkciju kako bi svome sinu sređivao unosne poslove u Ukrajini. The New York Post je došao do mailova iz osobnog računa Huntera Bidena koji jasno ukazuju na korumpiranost čovjeka koji aspirira postati američkim predsjednikom.

U Hrvatskoj se dosta često govori o neslobodi medija. No da su i mediji na Zapadu duboko kontrolirani pokazala je upravo objava ovoga članka u The New York postu, inače mediju koji je naklonjen aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu. Naime, nakon objave članka Facebook i Twitter – kao uz YouTube najveće društvene mreže na svijetu – samoinicijativno su, bez ikakvoga „fact checking“ onemogućile su dijeljenje ovoga članka koji ima potencijal nekoliko tjedana pred izbore snažno kompromitirati Joea Bidena.

Prijevod članka donosimo u nastavku.

„Hunter Biden predstavio je svog oca, tadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena, izvršnom direktoru ukrajinske Hunter Bidenenergetske tvrtke manje od godinu dana prije nego što je stariji Biden izvršio pritisak na vladine dužnosnike u Ukrajini da otpusti tužitelja koji je istraživao tvrtku, navodi se u e-porukama koje je pribavio The Post.

Nikad prije otkriveni sastanak spominje se u poruci zahvalnosti koju je Vadym Pozharskyi, savjetnik odbora Burisma, navodno poslao Hunteru Bidenu 17. travnja 2015., otprilike godinu dana nakon što se Hunter pridružio odboru Burisme s prijavljenom plaćom od oko 50 000 američkih dolara mjesečno.

“Dragi Hunteru, hvala ti što si me pozvao u DC i pružio priliku da upoznam tvog oca i provedemo vrijeme zajedno. To je čast i zadovoljstvo “, navodi se u e-poruci.

Ranija e-pošta iz svibnja 2014. također prikazuje Pozharskyija, Burisminog izvršnog direktora broj 3, koji u ime tvrtke traži Huntera za “savjet kako biste mogli iskoristiti svoj utjecaj“ u ime tvrtke.

Blockbuster korespodencija koja se suočava s tvrdnjom Joea Bidena da on “nikad nije razgovarao s svojim sinom o poslovima u inozemstvu” sadržana je u velikom mnoštvu podataka prikupljenih s prijenosnog računala.
bidenRačunalo je odbačeno u servis za popravak u Bidenovoj matičnoj državi Delaware u travnju 2019., prema riječima vlasnika trgovine.

Ostali materijali izvučeni iz računala uključuju raskalašeni, 12-minutni videozapis koji, čini se, prikazuje Huntera – koji je priznao da se bori s problemima ovisnosti – kako puši crack dok sudjeluje u seksualnom činu s neidentificiranom ženom, kao i brojne druge seksualno eksplicitne slike.

Kupac koji je na popravak donio vodom oštećeni MacBook Pro nikada nije platio uslugu, niti ju je preuzeo, niti tvrdi disk na kojem je bio pohranjen njegov sadržaj, navodi vlasnik trgovine koji je rekao da je više puta pokušao kontaktirati klijenta.

Vlasnik trgovine nije mogao pozitivno identificirati kupca kao Huntera Bidena, ali rekao je da je laptop imao naljepnicu Zaklade Beau Biden, nazvanu po Hunterovom pokojnom bratu i bivšem državnom odvjetniku u Delawareu.

Fotografije savezne sudske potpore (subpoena) iz Delawarea dane The Postu pokazuju da je FBI u prosincu zaplijenio i računalo i tvrdi disk, nakon što je vlasnik trgovine rekao da je upozorio federalce na njihovo postojanje.

No, prije nego što je predao opremu, kaže vlasnik trgovine, napravio je kopiju tvrdog diska i kasnije je dao odvjetniku bivšeg gradonačelnika Rudyja Giulianija, Robertu Costellu.

Steve Bannon, bivši savjetnik predsjednika Trumpa, rekao je za The Post o postojanju tvrdog diska krajem rujna, a BurismaGiuliani je The Postu u nedjelju dostavio njegovu kopiju.

Nepunih osam mjeseci nakon što je Pozharskyi zahvalio Hunteru Bidenu na upoznavanju s njegovim ocem, tadašnji potpredsjednik vršio je pritisak na ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i premijera Arsenija Jacenjuka da se riješe glavnog tužitelja Viktora Šokina prijeteći da će uskratiti američku garanciju za zajam u iznosu od milijardu dolara tijekom putovanja u Kijev u prosincu 2015. godine.

“Pogledao sam ih i rekao: Odlazim za šest sati. Ako tužitelj ne bude otpušten, ne dobivate novac ”, neslavno se pohvalio Biden Vijeću za vanjske odnose 2018. godine.

“Pa, kučkin sine. Dobio je otkaz. ”

Shokin je rekao da je u vrijeme pucnjave, u ožujku 2016., napravio “specifične planove” za istragu Burisme koji su “uključivali ispitivanja i druge postupke kriminalističke istrage svih članova izvršnog odbora, uključujući Huntera Bidena”.

Joe Biden inzistirao je na tome da SAD žele da Shokin bude uklonjen zbog zabrinutosti za korupciju, koju je dijelila i Europska unija.

U međuvremenu, u e-poruci od 12. svibnja 2014. – nedugo nakon što se Hunter Biden pridružio odboru Burisme – vidi se kako ga Pozharskyi pokušava navesti da iskoristi svoj politički utjecaj da pomogne tvrtki.

Poruka je imala naslov “hitno pitanje”, a poslana je i poslovnom partneru Huntera Bidena, Devonu Archeru, koji je u to vrijeme također sjedio u upravi Burisme.

Pozharskyi je rekao da “predstavnici novih vlasti na vlasti imaju tendenciju da prilično agresivno prilaze N. Z. neslužbeno s ciljem da od njega dobiju gotovinu.”

N.Z. nije identificiran u e-poruci, ali čini se da je referenca na osnivača Burisme Mikola Zločevskog, čije je ime ukrajinska verzija “Nikole”.

Kad navodno protresanje nije uspjelo, “nastavili su s konkretnim radnjama” u obliku “jednog ili više pretkrivičnih postupaka”, napisao je Pozharskyi.

“Hitno nam je potreban vaš savjet o tome kako biste mogli iskoristiti svoj utjecaj za prenošenje poruke / signala, itd. kako bismo zaustavili ono što smatramo politički motiviranim postupcima”, dodao je.

Hunter Biden odgovorio je rekavši da je bio s Archerom u Dohi, Katar, i zatražio više informacija o “formalnim (ako ih uopće ima) optužbama protiv Burisme”.

“Tko u konačnici stoji iza ovih napada na tvrtku? Tko bi u trenutnoj privremenoj vladi mogao zaustaviti takve napade? ” on je dodao.

Razmjena je uslijedila istog dana kada je Burisma najavila da je proširila svoj upravni odbor dodavanjem Huntera Bidena, koji je bio zadužen za svoju “pravnu jedinicu i pružat će potporu tvrtki među međunarodnim organizacijama”, navodi se u objavljenom priopćenju koje je od tada izbrisano s Burisminog web mjesta.

Hunter Biden zapravo se pridružio odboru u travnju 2014., prema više izvještaja.

Njegov odvjetnik rekao je prošle godine da Hunter “nije bio član menadžerskog tima”, dodajući: “Ni u jednom trenutku Hunter nije bio zadužen za pravne poslove tvrtke.”

Otprilike četiri mjeseca nakon prepiske Huntera Bidena s Pozharskyijem, Archer je Hunteru Bidenu proslijedio e-mail lanac s naslovom “Utjecaj povećanja poreza na proizvodnju Burisme”, koji je uključivao Pozharskyija, rekavši da je ukrajinska vlada podnijela novi porezni zakon parlamentu zemlje.

“Ako se donese, ovaj bi zakon ubio cijeli privatni sektor proizvodnje plina”, napisao je Pozharskyi.

U e-pošti od 24. rujna 2014. Pozharskyi je također rekao da će “ove podatke podijeliti s američkim veleposlanstvom ovdje u Kijevu, kao i uredom gospodina Amosa Hochsteina u SAD-u”.

U prosincu 2017. godine Naftogaz Group, ukrajinska državna energetska tvrtka, objavila je da se Hochstein pridružio tvrtki kao neovisni direktor, ali u ponedjeljak je najavio ostavku.

“Tvrtka je bila prisiljena provesti beskrajno puno vremena u borbi protiv političkog pritiska i napora oligarha da se obogate sumnjivim transakcijama”, napisao je Hochstein u objavljenom izdanju Kyiv Posta.

Osim što je porekao da je s Hunterom Bidenom razgovarao o svojim inozemnim poslovima, Joe Biden više je puta porekao bilo kakav sukob interesa ili nepravdu bilo kojeg od njih koji je uključivao Burismu.

Prošle veljače testirao se tijekom nastupa u NBC-jevoj emisiji “Today” kada je voditeljica Savannah Guthrie ispitala je li “pogrešno što [Hunter] zauzima tu poziciju, znajući da je to zaista zato što ta tvrtka želi pristup vama”.

“Pa, to nije istina. Govorite stvari o kojima ne znate o čemu govorite “, odgovorio je stariji Biden.

Prošlog prosinca Joe Biden je bio ometen tijekom demokratske manifestacije u gradskoj vijećnici u Iowi, gdje ga je čovjek optužio da je poslao Huntera u Ukrajinu „da se zaposli i radi za plinsku tvrtku, nije imao iskustva s plinom ili ništa, kako bi se dobio pristup… predsjedniku.”

“Prokleti si lažov, čovječe. To nije istina i nitko to nikada nije rekao – naljutio se Biden.

Biden je zatim nastavio vrijeđati muškarca dok je koračao naprijed, nazvao ga “debelim” i izazvao ga da “zajedno čine sklekove, čovječe“.
FBI je pitanja o oduzimanju prijenosnog računala i tvrdog diska uputio američkom državnom odvjetništvu u Delawareu, gdje je glasnogovornik rekao: “Moj ured ne može potvrditi niti poreći postojanje istrage.”

Odvjetnik Huntera Bidena odbio je komentirati detalje, već je umjesto toga napao Giulianija.

“Gurao je široko diskreditirane teorije zavjere o obitelji Biden, otvoreno se oslanjajući na glumce vezane uz rusku obavještajnu službu”, rekao je odvjetnik George R. Mesires za Giulianija.

Pozharskyi i kampanja Joea Bidena nisu vratili zahtjeve za komentar. Nije se moglo doći do Hochsteina“.

Davor Dijanović/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)