RUSKI PREDSJEDNIK/Putin ponudio bezuvjetno produljenje sporazuma o nuklearnom razoružanju, SAD odbio

Vrijeme:1 min, 10 sec

Sjedinjene države odbile su ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina da se za još godinu dana bezuvjetno produlji rusko-američki sporazum New START o nuklearnom razoružanju, što je posljednji preostali ugovor o kontroli naoružanja između SAD-a i Rusije.

“Neće biti ništa od Putinovog prijedloga”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien o ponudi Moskve dodajući kako se Washington nada da će Rusija “preispitati svoj položaj prije nego što krene skupa utrka u naoružanju”, javlja RT.

Putin je danas predložio da se za godinu dana produlji rusko-američki sporazum New START o nuklearnom razoružanju, tri dana nakon što su Sjedinjene Države predložile produljenje tog ugovora koji istječe početkom 2021. godine.

SAD želi da Rusija zamrzne svoj nuklearni program

“Predlažem bezuvjetno produljenje sadašnjeg sporazuma za najmanje jednu godinu kako bismo mogli pregovarati o svim parametrima”, rekao je Vladimir Putin na sastanku svog Vijeća sigurnosti.

Ruski predsjednik predložio je da Rusija i Sjedinjene Države produlje svoj sporazum o kontroli naoružanja New START, koji istječe u veljači, za najmanje godinu dana i bez određivanja ikakvih uvjeta.

Sporazum New START (Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja) potpisan 2010. ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i Sjedinjene Države mogu rasporediti.

U utorak je američki pregovarač Marshall Billingslea predložio Moskvi da se sporazum produlji “za određeno vrijeme” uz uvjet da Rusija pristane “zamrznuti” svoj nuklearni arsenal.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)