PLENKOVIĆ U VARIVODAMA: Ovaj je zločin uvreda za suvremenu Hrvatsku

Vrijeme:3 min, 30 sec

U Varovidama je održan komemorativni skup za devetero mještana srpske nacionalnosti ubijenih na današnji dan prije 25 godina. Na komemoraciji su bili premijer Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić, javlja HRT.

Nakon operacije Oluja kojim je oslobođen velik dio Hrvatske, ovdje u Varivodama počinjen je težak zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi. U tom je zločinu okrutno pobijeno devet Varivođana, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

– Duboko žalim zbog toga i izražavam sućut za članove vaše obitelji. Ovaj je zločin uvreda za suvremenu Hrvatsku, jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo, on je gaženje onih ideala za koji su se borila ogromna većina branitelja među kojima su bili i Srbi, koji su časno branili Hrvatsku. Zločin koji se ovdje dogodio u suštoj je suprotnosti s proglasom dr. Franje Tuđmana koji je pozvao sugrađane srpske nacionalnosti da ostanu u svojim domovima.

Počinitelji ovih zločina i Hrvatskoj su nanijeli štetu. Zbog takvih koji se nisu imali hrabrosti predati hrvatskim pravosudnim tijelima, hrvatski su generali u Haagu morali braniti čast hrvatske vojske sve do oslobađajuće presude.

– Zločin u Varivodama nije bio jedini takav. Ubijeni su u Gošićima, u Gruborima. Svi ti zločini počinjeni nakon operacije Oluja nikako se ne mogu opravdati, rekao je premijer Hrvatske. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo.

Ovo je bio čin pojedinaca koji su iz čistog koristoljublja išli u pljačkaške pohode na području na kojem još nije bila uspostavljena civilna vlast, to nikada nije bila politika hrvatske države i vojnog vrha, a posebno ne predsjednika Tuđmana, dodao je hrvatski premijer.

– Nakon presude Vrhovnoga suda iz 2012. Općinski sud naložio je isplatu oštete, no unatoč tome naša tijela trebaju otkriti odgovorne. Hrvatska je u ratu koji nije htjela, imala velik broj žrtava. U Vukovaru i Škabrnji su počinjeni najveći zločini poslije Drugog svjetskog rata. Još uvijek tragamo za 1869 nestalih i smrtno stradalih, tu očekujemo suradnju i daljnju razmjenu infomacija sa Srbijom i drugim državama u susjedstvu.

Poštovani pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, danas vam, ističe premijer Plenković, želim poslati poruku pomirbe kao i nade u izgradnju zajedničke budućnosti svih hrvatskih građana, neovisno o njihovom podrijetlu.

– To ne znači zaboraviti što se događalo u ratu prije 25 godina, nego izvući iz toga pouke i pružiti jedni drugima ruku mira. To za Hrvate znači smoći snage i priznati da su u Domovinskom ratu, premda obrambenom počinjeni i zločini nad srpskim civilima koji se nisu smjeli dogoditi, koji nemaju opravdanja i zaslužuju osudu i procesurianje. Hrvatska se branila od agresije, ne od nedužnih civila.

– To za Srbe u Hrvatskoj znači smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija Miloševićevog režima i JNA. I da se ne može opravdati oružana pobuna protiv legalno izabrane vlasti i demokratske volje hrvatskog naroda za vlastitom državom i da zaslužuje osudu, rekao je.

Svi trebamo imati snage preuzeti svoj dio odgovornosti, dodaje.

Na području općine Kistanje ubijeno je 57 osoba, naveo je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

– Svim žrtvama zajedničko je da su ostali u svojim kućama, svojem zavičaju i u svojoj zemlji, Vjerojatno su ostali u uvjerenju da im se ništa neće dogoditi. Bilo im je zajedničko i to da ih nitko nije mogao zaštiti, od onih koji su nakon rata nastavljali rat. Oni koji su im dali obećanje, nisu ih zaštitili. Velikoj većini njih zajedničko je i to da njihove ubojice ili nisu tražene ili nisu procesuirane. Ako su bili procesuirani nisu bili osuđeni.

Ovo govorim zato što javnost nema saznanja o ovim činjenicama koje sam iznio, ističe.

– U meni postoji moralna svijest da su ti zločini počinjeni i rema pripadnicima hrvatskog naroda, prema kojima treba imati isti osjećaj poštovanja.

Kad samo donijeli odluku da napravimo zaokret učinili smo to zato što imamo svijest da ratovi često započinju otvaranjem grobova i jednako često prethodnih grobova onih koji su stradali u prethodnim ratovima, a završavaju stradanjem žrtava posljednjih ratova.

– Dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, govor predsjednika Vlade u Kninu, geste predsjednika Republike, ministra branitelja Tome Medveda, razumijemo kao nacionalno odgovorno i politički hrabro, dodaje Pupovac.

Svi osjećamo da su nam potrebne snažnije i glasnije poruke stvaranja za dobroobit svih, istaknuo je Pupovac.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)