“Tvrdnja da su Srbi najveća žrtva Domovinskog rata obična je farsa koja se od Mesića i očekuje”

Vrijeme:2 min, 30 sec

“Srbi su najveća žrtva posljednjeg rata..”, izjavio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u razgovoru za frankfurtske “Vijesti”. Reakcije na tu tezu, ne baš tako lijepe, pljušte na sve strane. Pročitajte što o toj izjavi misli Zvonimir Hodak, ugledni odvjetnik i kolumnist portala Direktno.

Podsjetimo, bivši predsjednik u intervjuu za frankfurtske vijesti ocijenio je da su, kako je rekao, “Srbi su najveća žrtva posljednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj, radili svoj posao ili je branili”. Uz to, dodao je i da je stvorena atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi, ali da se takva atmosfera pomalo mijenja nabolje.

Hrvatsku i Srbiju usporedio je s Njemačkom i Francuskom rekavši: “Ako su se Francuzi i Nijemci nakon tri velika rata dogovorili da krenu u stvaranje nove Europe koja će otvarati granice i štiti nacionalne manjine, onda to valjda mogu napraviti i Hrvati i Srbi”.

Za mišljenje o toj izjavi kontaktirali smo uglednog odvjetnika Zvonimira Hodaka koji nam je za početak rekao da smo “trebali nazvati nekog psihijatra, to mu citirati i odmah čekati opservaciju da vidimo o čemu se tu radi”.

“Mi smo u politici, svi nekako živimo politiku – netko više, netko manje. Neke stvari su evidentne, ne možete reći da su u Drugom svjetskom ratu najveće žrtve bili nacisti i fašisti. To je smiješno…”, rekao je Hodak pa nastavio:
“Zna se tko je počeo rat, zna se tko je koga napao i zna se, na kraju, tko je i platio čak i po Međunarodnom sudu za sve što je u tom ratu napravljeno.”

‘Izjava za vještačenje…’

Napomenuto je da je identična situacija i u Hrvatskoj, odnosno “zna se tko je bio agresor, tko je jednu trećinu Hrvatske okupirao, zna se i koje su to žrtve”. Istaknuo je da je sada ‘smiješno’ nabrajati, ali da je na koncu “agresor bio poražen”.

“Na kraju krajeva, to je i sankcionirano na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu jer ni jedan hrvatski general nije osuđen. Ni jedan jedini. Svi su oslobođeni”, kazao je.

Svoju izjavu nadalje je pojasnio. “Prema tome, bivši predsjednik se
nađe – ja bih rekao slučajni predsjednik jer ga je izabrala međunarodna zajednica, a ne Hrvati – da kaže da su Srbi najveće žrtve Domovinskog rata, onda je to za vještačenje”, rekao je.

‘Obična farsa..’

Na pitanje zašto se baš sada Mesić našao širiti poruku pomirenja, a bio je predsjednik u trajanju od deset godina, naš sugovornik kazao je: “Očito se događaju neke međunarodne transakcije oko Zapadnog Balkana, oko toga hoće li ili neće Crna Gora ostati u takvom međunarodnom statusu kao što je bila do sada…Uglavnom, međunarodna zajednica ima svoje ideje i onda se uvijek nađe netko tko će te ideje i podržati – direktno ili indirektno pa onda treba pričekati neko vrijeme da se vide zašto i u kontekstu čega su te izjave date”.
Tvrdnja da su Srbi najveće žrtve Domovinskog rata, kako je rekao Hodak, “ustvari obična farsa koja se od Mesića i očekuje.”

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)