NACRT ZAKONA O VSTV/Odzvonilo skrivanju imovine sudaca i tužitelja

Vrijeme:2 min, 58 sec

Ministarstvo pravde BiH predložilo je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV) prema kojem će suci i tužitelji biti dužni dostavljati svoje početno i godišnje izvješće o imovini koji će biti objavljen na stranici VSTV-a.

“Suci i tužitelji dužni su dostavljati VSTV-u svoj početni i godišnji izvještaj o imovini, uključujući i način i vrijeme stjecanja i nabavnu vrijednost, prihodima, interesima, obavezama, troškovima i garancijama za sebe, bračnog ili izvanbračnog partnera, roditelje, djecu i druge osobe s kojima žive u zajedničkom domaćinstvu”, navodi se u Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, koji bi se uskoro trebao naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U Nacrtu se navodi i to da će se izvještaji o imovini objavljivati na internet stranici VSTV-a, s tim da javnosti neće biti dostupni podaci o imenima maloljetnih osoba koja se navode u izvještaju izuzev prvog slova njihovog imena, kao ni matični broj i adresa stanovanja suca ili tužitelja te drugih osoba koje se navode u izvještaju. Također, ako nacrt zakona dobije podršku neće se objavljivati ni podaci o ulici i broju gdje se nalazi imovina koja se navodi, brojevi bankovnog računa i drugi identifikacijski brojevi, kao ni iznosi gotovine u vlasništvu suca ili tužitelja te drugih članova domaćinstva, koji će biti dostupni javnosti samo kao kombinirani ukupni iznos ušteđevine, zajedno sa stanjem na bankovnim računima, te registarske oznake vozila.

Kada je riječ o gotovini, definirano je da, ukoliko sudac, odnosno tužitelj drži gotovinu u iznosu većem od 5.000 KM izvan banaka, ne može tim iznosom pravdati financiranje svojih troškova.

“Ovo je manje strog propis od onoga koji su razmatrali i koji su za BiH predložili stručnjaci. Taj prijedlog je išao toliko daleko da je zabranio da suci i tužitelji uopće drže više od 5.000 KM u gotovini”, navodi se u obrazloženju Nacrta izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u i dodaju da upravo gotovina predstavlja jedan od najvećih rizika koji prijete ugrožavanju efikasnost sustava izvještavanja o imovini koji zahtijevaju Venecijanska komisija, Vijeća Europe i druge međunarodne organizacije.

Praktično suci i tužitelji mogu imati gotovinu, ali je ne mogu koristiti za pravdanje financiranja troškova preko 5.000 KM.

Suci i tužitelji bit će u obavezi navesti i detaljne podatke o dodatnim aktivnostima kao i podatke o svojim srodnicima koji rade u pravosuđu, odvjetništvu, pravobraniteljstvu ili notarijatu, s tim da su srodnici oni po pravoj i bočnoj liniji do trećeg stupnja srodstva, zatim srodnici po rodbini bini do drugog stupnja i dijete bračnog druga, bračni odnosno izvanbračni partneri, usvojitelji i usvojena djeca.

Predloženim izmjenama Zakona o VSTS-u definirano je i da bruto naknada suca i tužitelja ne smije na godišnjoj razini prijeći ukupan iznos od 40 posto njegove godišnje neto plaće, s tim da se ograničenje ne odnosi na prihode koje ostvare za vrijeme neplaćenog odsustva.

Jučer su novinari banjalučkih Nezavisnih novina pokušali dobiti komentar VSTV-a o predloženom Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, ali nisu uspjeli.

Član obitelji čije financije i osobni interesi moraju biti obuhvaćeni izvještajem koji sudac i tužitelj mora predati, a koji odbije sucu ili tužitelju dostaviti potrebne podatke, bit će kažnjen novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM, dok će odgovorna osoba u javnom tijelu koja opstruira postupak biti kažnjena od 2.000 do 10.000 KM. Fizička osoba koja opstruira postupak bit će kažnjena od 3.000 do 10.000 KM, a za isti prekršaj pravna osoba bit će biti kažnjena od 5.000 do 20.000 KM.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)