KRIŠTO ZA HMS: Rekla sam da je najvažnije pitanje promjene Izbornog zakona kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje

Vrijeme:3 min, 23 sec

-Rekla sam da je najvažnije pitanje, pored svih ovih,  pitanje promjene Izbornog zakona BiH prema kojemu mi trebamo provesti odluke Ustavnog suda  o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama pa tek onda ostale promjene koje se tiču organizacijskih ili tehničkih pitanja, kazala je Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH, govoreći u izjavi za Hrvatski Medijski Servis o današnjem sastanku članova Kolegija oba doma Parlamenta BiH sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan, Matthewom Palmerom.

Krišto pojašnjava da je na sastanku, na kojemu je uz Palmera sudjelovao i amaerički veleposlanik u BiH Eric Nelson, bilo riječi o odnosu SAD-a i BiH, o tome kako SAD stoji uz reforme koje treba provesti te što treba učiniti kako bi BiH postala zemlja vladavine prava.

Dodaje da je, ipak, napravljen nekakav iskorak kada je u pitanju ono što se od BiH očekuje na reformskom putu, a tu se u prvom redu misli na izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču izbornih pravila za Mostar.

-Spomenuta je naša opredijeljenost za NATO i EU put te onih 14 prioriteta koji su već došli iz Europske komisije. Svaka točka spomenuta je pojedinačno, s osvrtom, kazala je Krišto.

Izostanak kompromisa

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH kaže da su svi članovi Kolegija iznijeli mišljenje o svim temama koje su bile predmetom razgovora.

„Između ostaloga sam rekla da je izostanak onoga što se trebalo napraviti zapravo rezultat izostanka kompromisa, odnosno, neuvažavanja drugačijih stavova i netraženja rješenja koja trebaju biti interes Bosne i Hercegovine“, istaknula je Krišto.

Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, za HMS naglašava da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda te da na tom tragu treba tražiti rješenja.

-Rekla sam da smo napravili iskorak kada je u pitanju Izborni zakon (odredbe koje se odnose na Grad Mostar), zahvalila se na pomoći međunarodne zajednice koja je na neki način posredovala da se dođe do tih rješenja, kazala je Krišto.

Demokratski sustav doveden u pitanje

Ona pojašnjava kako je na današnjem sastanku, na kojemu je poručeno da se treba raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH te osigurati transparentnost i demokratičnost postupka, kazala kako se zaboravlja da danas imamo Središnje izborno povjerenstvo koje je izabrano suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.

-Na taj se način dovodi u pitanje sve što ta institucija, na kojoj počiva demokratski poredak, radi. Takvo jedno Povjerenstvo, koje je imenovano suprotno odredbama Izbornog zakona također krši zakon prolongiranjem izbora, prepričava Krišto svoje izlaganje na današnjem sastanku s Palmerom.

Podsjeća da su Lokalni izbori, odlukom SIP-a BiH, nezakonito prolongirani za 15. studenog, da bi izbori za Gradsko vijeće Mostara, suprotno političkom dogovoru da se oni održe isti dan kao i u svim drugim lokalnim zajednicama, dodatno prolongirani za 20. prosinca.

-Kredibilitet te institucije doveden je u pitanje kao i sam demokratski sustav, a ja bih rekla i Lokalni izbori. Sami ste rekli da trebamo biti okrenuti budućnosti te da ne treba biti nekakve teške retorike, da se treba okrenuti onome što je interes naroda i građana BiH u lokalnim zajednicama što pozdravljamo i poštivamo. Mi kao HDZ BiH i njeni politički predstavnici koji dolaze iz hrvatskog naroda snažno smo opredijeljeni i za europski i za euroatlantski put i činimo sve da BiH profunkcionira kroz sustav reformi da uistinu bude pravna država, što danas nije slučaj, citira Krišto ono što je kazala na sastanku s Palmerom.

Izborni zakon najvažniji

Dodaje kako je zaključila i istaknula da je, pored svih ovih pitanja, najvažnije pitanje promjene Izbornog zakona BiH te da se trebaju provesti odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama.

-Ne smijemo zatvarati oči pred problemima, moramo jasno reći kakva je BiH država te da trebamo provesti odluke onako kako je to kazala instanca čije su odluke konačne i obvezujuće. Ne možemo se ponašati kao da nam je danas nešto prihvatljivo ovakvo, a sutra onako i tražiti nekakva rješenja koja nisu u duhu Daytona, niti su u interesu BiH kao ni njene pravne, političke i svake druge budućnosti, istaknula je Krišto.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)