Evo tko će dobiti povećane od oko 10, a tko od 40 KM

Vrijeme:1 min, 10 sec

INVALIDNINE U FBiH OD LISTOPADA

Korisnici braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH, njih blizu 90.000, u listopadu će dobiti uvećane invalidnine i naknade za 2,07 posto.

U Federaciji BiH najniža invalidnina ratnog vojnog invalida iznosi 47 KM i njegovo uvećanje neće biti niti jednu KM nego 90-ak feninga, dok je najviša invalidnina s tuđom njegom i pomoći i ortopedskim dodatkom 1.960 KM i njihovi korisnici će dobiti uvećanje od 39-40 KM. Kada je riječ o obiteljima poginulih, one će dobiti povećanje za oko 10 KM, piše sarajevski Faktor.

– Povećanjem koeficijenta na jedan, povećane su naknade za 2,07 posto i za dobitnike priznanja i za osobne invalidnine. Točno je da najniža invalidnina iznosi 47 KM, ali imate i invalide prve skupine (RVI paraplegičari, prvi stupanj) čije su invalidnine 1.900-2.000 KM, a koje će biti uvećane za 2,07 posto. Što se tiče razvojačenih branitelja, starijih od 57 godina, a koji s federalne razine primaju egzistencijalnu novčanu naknadu, njihov koeficijent je jedan i on se nikada nije ni smanjivan. To znači da ostaje obračun naknade na način da ide pet KM po mjesecu provedenom u vojsci – pojašnjava Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja u dijelu financija i informacijskog sustava.

Dodaje da će za povećanje od 2,07 posto za ukupno četiri mjeseca biti izdvojeno 1,9 milijuna KM.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)