Damir Pešorda: TRTILO

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

Hrvatsko-srpski odnosi su u uzlaznoj putanji. Milorad Pupovac i Andrej Plenković odlučno otvaraju novu stranicu u povijesti tih odnosa. Plenković je, čini se, na juriš osvojio i do temelja razrušio sve desničarske utvrde. Pobjednički se general Tomo Medved ide pokloniti  pobijenim srpskim civilima u Grubore, a Boris Milošević, hrvatski Srbin novog kova i vjerojatni Pupovčev nasljednik, u Knin na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

U Srbiji su nacionalisti, dakle manje-više svi, šokirani, a u Hrvatskoj zbunjeni. Novi im je suverenizam sjeo kao udarac u pleksus, a novi patriotizam kao aperkat u bradu. Sad žmirkaju u čudu što ih to snađe. I uz sve to, kao da i samo to nije dosta i previše, Plenković se s briselskog pohoda, gdje vodio epske bitke, vratio s dvadeset i dvije milijarde eura. A iz Miloradovih izjava pršti novi patriotizam! Što reći, što učiniti, kako tomu parirat!?

Nikako. U svijetu ‘novog normalnog’ gdje zakone kroje stroge kovidlije a napredna mladež ruši spomenike očeva nacije, nema mjesta za likove s devetnaestostoljetnim maglama u glavama. Ako nešto i nije savršeno u državi novog patriotizma, za to je kriv Škoro ili koji od njegovih krilnika. Otkako je izvisio Vaso, visi uglavnom Škoro. I to je to. Na Zapadu se i ljevica starog kova uplašila nove ljevice pa paničari, štoviše desničari. Skupina se od 150 svjetskih, mahom lijevih intelektualaca otvorenim pismom suprotstavila trendu ”javnog sramoćenja i ostracizma”. Bojim se, prekasno, zloduh je pušten iz boce. Kako bi se u svemu tomu mogli snaći hrvatski nacionalni romantici. Pogotovo ako najčešće i nisu romantici, nego sitne zanatlije zanata u izumiranju.

Svi se kao brinu za narod. Ali narodu takva briga ne treba. Narod se kao i uvijek snađe. Hrvati su u tu svrhu razvili poseban organ, takozvano ‘trtilo’ ili ‘prćilo’. Čudnovati su putevi evolucije. Trtilo je smješteno u kralježnici, spužvasta je oblika i građe, protkano mnoštvom živaca savitljivaca. Funkcija mu je da na pritisak izvana refleksno reagira povijanjem kičme i zauzimanjem položaja koji najbolje opisuje glagol naprćiti se, odnosno natrtiti se. Znam da će mi mnogi prigovoriti zbog srbizma ‘natrtiti se’, ali organ j e otkriven relativno kasno i najviše je došao do izražaja upravo u hrvatsko-srpskim odnosima pa je i red da ime dobije po srbizmu. Lijepo je slušati Medvedov hvalospjev toleranciji, Pupovčeve suhim zlatom optočene ode novom patriotizmu, ali meni se po glavi stalno mota to vražje trtilo. Ili prćilo, kako vam drago. I sve mi se nekako čini da neće biti pretjeranog slavlja u Kninu.

I neki mi vražićak stalno šapuće da da nije baš onako kako javna priopćavala tvrde. Evo, recimo, ona zastupnica iz SDSS-a, koja je emotivnim govorom kako je i ona bila ”djevojčica iz kolone” izmamila znatan pljesak u Saboru, 2017. je slikana kako pozira s puškom s optikom za noćno gađanje. Nekako ne priliči uplakanoj djevojčici iz kolone. A i ta je kolona, ako ćemo strogo pravno, peta kolona, to jest formirali su je oni koji su se pobunili protiv vlastite države i pomagali susjednoj državi da je okupira. To je po definiciji petokolonaštvo. Bez obzira na aboliciju, novi patriotizam i te stvari. A Marijan Jović piše u Hrvatskom tjedniku  da ni te dvadeset dvije milijarde nisu takav uspjeh kako se to želi prezentirati. Tvrdi da su, što se bespovratnih sredstava tiče, više od nas dobili i Slovenci i Slovaci, da o većim državama i ne govorimo. Bilo kako bilo, kad sve izda – ostaje nam trtilo.

Milanović opet u elementu. Ili uzvraća udarac Plenkoviću. Kako je Plenković svojom svjetonazorskom inicijativom preoteo SDP-u Srbe, Milanović pokušava HDZ-u preoteti Hercegovce. Eno ga: odlikuje generale HVO-a, zalaže se za Rojsa kod Amerikanaca, nedavno je prigodom posjeta Crnoj Gori govorio o tri entiteta u BjH… Sav raznježen Rojs se ispovijeda medijima kako mu je Kolinda obećala da će spustiti papirić u Trumpov džep, a  nije učinila ništa, dok je Milanović odmah nazvao Amerikance i stvar se rješava. Na stranu sad smiješna priča o papiriću i Trumpovu džepu, ali groteskno je da Rojsu pomaže Milanović, a da mu nije pomogao njegov HDZ-e iako su veći dio protekloga vremena bio na vlasti. O odlikovanju generala HVO-a da i ne govorim! Ispade da Kolinda Grabar-Kitarović baš ništa od svojih obećanja nije ispunila i da će od cijeloga njezina mandata ostati upamćen samo onaj pohod kroz svlačionice. Kao da je već tada radila kampanju za mjesto u Međunarodnom olimpijskom odboru.

 

 

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)