SVETAC DANA “Ivan Marija Vianney”

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Sveti župnik arški.

S dvadeset godina Ivan napušta obiteljsku farmu i odlazi u školu za odgoj svećenika. U školi se nije isticao znanjem, ali se zato neobično trudio. Kada je Crkva, nakon revolucije, dobila slobodu djelovanja, Ivan je unovačen u Napoleonovu vojsku, ali se nakon samo dva dana razbolio pa dezertirao. Povukao se u planine i ondje ostao sve dok dezerterima nije zajamčena amnestija. Nakon povratka kući, nastavlja sa studijem, te je 1815. zaređen za đakona.

Za svećenika je zaređen iste godine u Grenobleu te je postao kapelanom. Nakon tri godine postaje župnikom Arsa. Ondje je ustanovio dom za nezbrinute djevojčice. U Arsu se susreo s ljudima koji su uslijed revolucije postali ili vjerski neuki ili posve indiferentni. Ivan se posvetio propovijedanju i ispovijedanju. Posebno mu je na meti bila psovka i ples, tako da je čak znao odbiti odrješenje onima koji se nisu htjeli odreći razuzdanog plesa.

Ubrzo se pročuo, tako da mu je uskoro dolazilo i do dvadeset tisuća hodočasnika svake godine. Posebno je bio pobožan svetoj Filomeni, kojoj je sagradio i kapelu i svetište. Čak je četiri puta pokušavao pobjeći iz Arsa i postati monahom, ali bez uspjeha. Mirno je preminuo 1859. godine. Blaženim je proglašen 1905., a svetim 1925. godine. Zaštitnik je župnika.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)