DODIK PREDLOŽIO VUČIĆU/Ako priznaš Kosovo, priznaj i Republiku Srpsku

Vrijeme:1 min, 27 sec

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponudio je u četvrtak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Republiku Srpsku (RS) koristi kao adut u pregovorima o Kosovu, no šef srbijanske države je taj prijedlog komentirao krajnje suzdržano.

Nakon sastanka s Vučićem u Banjoj Luci, Dodik je kazao kako je ponudio da se konačni dogovor Beograda i Prištine o statusu Kosova veže uz status RS-a.

To bi značilo da se u slučaju da Beograd prizna nezavisnost Kosova isti status da i srpskom entitetu u BiH koji bi se potom priključio Srbiji, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On već godinama tvrdi kako je RS zapravo država a to je ponovio i u četvrtak sugerirajući kako vlasti u Banjoj Luci imaju pravo samostalno odlučivati kakvu će vanjsku politiku voditi. Pritom će im na prvom mjestu uvijek biti interesi Srbije, istaknuo je.

Vučić je rekao da o Dodikovom prijedlogu “mora razmisliti”, no istaknuo je da je Daytonski sporazum za Srbiju “neupitan”.

“Za nas je Dayton sveto pismo. Mi smo jamac njegove provedbe i voljeli bismo da stvari ostanu kakve jesu. Za sve druge ideje koje je Dodik iznosio naša je obveza da ih saslušamo”, kazao je Vučić.

Beograd i Priština su prošli tjedan u Bruxellesu obnovili dijalog nakon godinu i pol dugog zastoja.

Razgovori su prekinuti krajem 2018. kad su kosovske vlasti uvele stopostotne carinske pristojbe na robu iz Srbije u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda za povlačenje priznanja kosovske neovisnosti i sprječavanje prijema u međunarodne organizacije.

Beograd je nastavak dijaloga uvjetovao ukidanjem pristojbi, što je učinjeno imenovanjem nove kosovske vlade te formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovu, na što se Priština obvezala Briselskim sporazum iz travnja 2013. postignutim pod pokroviteljstvom Europske unije.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo