Obljetnica akcije Feniks 72

Vrijeme:1 min, 43 sec

Hrvatska uzdanica iz Zagreba i Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo iz Sarajeva u suradnji s obiteljima poginulih pripadnika skupine Feniks 72, te župom svetoga Jure Mučenika u Ogorju kod Muća i župom svetog Luke Evanđeliste u Trnbusima kod Blata na Cetini, uz pokroviteljstvo i supokroviteljstvo HVIDRA-e HR i HVIDRA-e HVO- a, organiziraju komemoracije u povodu 48. obljetnice akcije Feniks 72 u subotu, 25. srpnja.

U 11 sati predviđena je molitva i polaganje vijenaca kod spomenika u Trnbusima kod Blata na Cetini, dok je u 15 sati molitva i polaganje vijenaca kod spomen križa u zaseoku Leskuri kod Ogorja.

Akcija Feniks 72

Podsjetimo, Bugojanska skupina je upala u tadašnju Jugoslaviju u lipnju 1972. godine, 19 Hrvata s ciljem oslobađanja Hrvatske od Jugoslavije. Htjeli su pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Bugojanska skupina predstavlja početak borbe za slobodu Hrvatske koja je i ostvarena dvadeset godina kasnije. Bugojansku skupinu činilo je 19 članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva: Adolf Andrić, Ambroz Andrić, Nikola Antonac, Petar Bakula, Filip Bešlić, Vidak Buntić, Vili Eršeg, Ilija Glavaš, Đuro Horvat, Vejsil Keškić, Vinko Knez, Viktor Kancijanić, Ilija Lovrić, Stipo Ljubas, Vlatko Miletić, Ludvig Pavlović, Ivan Prlić, Pavo Vegar i Mirko Vlasnović. Svi osim Ludviga Pavlovića su navodno likvidirani tijekom same akcije, dok je Pavlović osuđen na 20 godina zatvora.

Spomenik u Posušju

U akciji Feniks sudjelovala su i dva Posušanina Petar Bakula i Filip Bešlić koji su ubijeni u Ogorju Gornjem.

Podsjetimo, spomenik Feniks skupini u Posušju je podigla općina Posušje u suradnji s hrvatskim iseljenicima iz Australije 2014. godine. Spomenik je smješten na Trgu Ivana Pavla II. i sastoji se od 19 kocki. U okviru dvije kocke su reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili djelom ove skupine, dok su imena ostalih pripadnika Bugojanske skupine ispisana na zidu. Spomenik koji je u cijelosti izgrađen od posuškog kamena djelo je akademskog kipara Zdenka Galića. Spomen obilježje u Posušju je simboličan doprinos hrvatskim sinovima koji su svoje živote ugradili u temelje naše Hrvatske – spomenik stoji kako bismo ih otrgnuli od zaborava.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo