SVETAC DANA “Sveta Marija Magdalena”

Vrijeme:1 min, 53 sec
 

Apostolica apostola.

Danas slavimo blagdan svete Marije Magdalene koja svakako spada u najveće biblijske svece, i među ženama je koje se najčešće spominju u Novome zavjetu. Pratila je Krista u svim ključnim trenucima njegova života i bila prvim svjedokom njegova uskrsnuće, te je stoga i nazivaju “apostolicom apostola”. O godini njezina rođenja i životu prije susreta s Kristom ne znamo puno. Ime joj je bilo Marija, dok bi Magdalena označavalo njezino porijeklo, ili kao ime oca, ili kao mjesto porijekla, mjesto Magdalu.

Dugo ju se smatralo prostitutkom, međutim, novija istraživanja Svetoga Pisma ne daju za pravo takvome mišljenju. Moderni su bibličari skloniji mišljenju da se radilo o Židovki koja je živjela među poganima i prihvatila njihov način života. Evanđelja nam ipak prenose da se radilo o velikoj grešnici, iz koje je Isus istjerao čak sedam demona. Potom je postala njegova učenica, dovevši sa sobom još neke žene. Postoje mišljenja da je žena koja je suzama prala Isusove noge i otirala ih svojom kosom upravo Marija Magdalena, ali znanstvenici ih gledaju sa skepsom. Kako bilo, tko god da je bila i što god da je činila prije nego je upoznala Isusa, a svi izvještaji se slažu da je imala nesređen život, stubokom se promijenilo kada je upoznala Gospodina.

Njezin nam primjer tako pokazuje da Bogu i njegovoj milosti ništa nije nemoguće i da i iz najvećeg grešnika može stvoriti velikoga sveca. Tijekom Isusova poslanja, Marija i druge žene slijedile su ga na polutrajnoj osnovi, bivajući i učenicima ali i nekom vrstom logistike. Bila je prisutna i kod raspeća i Isusove smrti na križu s njegovom majkom i drugim pobožnim ženama. Pošavši na dan uskrsnuća rano ujutro na grob pomazati Isusovo tijelo, bila je i prvim svjedokom Njegova uskrsnuća. Potom je vijest potrčala javiti apostolima, odatle joj i nadimak “apostolica apostola”.

Prema legendi, nakon Kristova uskrsnuća neko je vrijeme boravila među palestinskim kršćanima, a zatim se s drugim Marijama otisnula na put brodom koji će je dovesti do juga Francuske, gdje je provodila samački život živeći u nekoj pećini. Papa Franjo, odajući joj počast kao apostolici, nedavno je njezin spomendan uzdigao na stupanj blagdana kojim se časte i ostali apostoli. Zaštitnica je preobraćenika, raskajanih grešnika, ljekarnika te žena.

 

HKM/https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori