Mostar/Biskupi Perić i Vukšić zaželjeli dobrodošlicu mons. Paliću

Vrijeme:2 min, 30 sec

U prostorijama biskupske rezidencije u Mostaru u podne 11. srpnja prigodom svečanosti proglašenja mons. Petra Palića novim mostarsko-duvanjskim biskupom i trebinjsko-mrkanskim apostolskim upraviteljem riječi dobrodošlice izrekli su mons. Ratko Perić i mons. Tomo Vukšić.

Osim dosadašnjem biskupa Perića te vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Vukšića nazočni su bili i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, članovi Zbora konzultora i članovi Biskupskog ordinarijata te predstavnici klera i redovništva Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Budući izazovi

U svome govoru biskup Ratko najprije je izrazio dobrodošlicu i pozdrave novoimenovanome svome nasljedniku. Naglasio je kako će mu dobro doći veliko pastoralno iskustvo koje je skupljao na različitim službama i gradovima u kojima je djelovao. Istaknuo je kako novom biskupu Hercegovina nije tolika nepoznanica te da je nekoliko puta u proteklim godinama bio gost u različitim prigodama te da je i vodio duhovne vježbe za svećenike u Mostaru, u sprnju 2015. „Kao što je na Medicinskom fakultetu u prvoj godini Anatomija, fundamentum medicinae, najopsežniji i najzahtjevniji ispitni predmet koji studente zaustavlja ili propušta u više godine studija, slično je i u ovoj Mostarsko-duvanjskoj biskupiji neizostavan predmet Hercegovački slučaj na kojem već 140 godina petorica dijecezanskih biskupa, od 1881. do sada, muku muče i polažu ga kao da je klasifikacijski, tj. rade na ravnomjernoj raspodjeli župa, odnosno vjernika pod upravom dijecezanskoga svećenstva i redovničko/franjevačkoga klera, uz decizije i dekrete Apostolske Stolice. I tebe taj slučaj dočekuje i na njemu ćeš vježbati svoje bogooblične i stožerne krjeposti“, poručio je mons. Perić svome nasljedniku te mu zaželio da mu biskupski život bude ispunjen blagoslovom prenosi Katolička tiskovna agencija.

Poziv na molitvu i otvorenost

Osim biskupa Ratka u svečarskom trenutku izraze dobrodošlice uputio je i vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić koji je najprije zahvalio papi Franji na imenovanju novoga biskupa, ali i mons. Periću na predanom služenju mjesnoj Crkvi u proteklom razdoblju. „Vrlo rado i srdačno upućujem pozdrave novom biskupu mons. Petru Paliću, kojega papa Franjo s današnjim danom imenuje na čelo ovoga dijela Kristove Crkve. I dok mu izričemo dobrodošlicu, također molimo da ga dragi Bog, po zagovoru Sv. Benedikta, čiji blagdan danas proslavljamo, uvijek prati svojim blagoslovom kako bi njegovo služenje uvijek bilo sretno, na dobro Kristovih vjernika i svih ljudi, na slavu Božju i porast Crkve Kristove“, istaknuo je apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH podsjetivši kako je trenutno devet živućih biskupa, što izravno što neizravno, s područja kojima će upravljati mons. Palić te zaključio: „A njega, biskupa Petra, budućega pastira, učitelja i posvetitelja ovoga dijela Naroda Božjega, koji mu Crkva povjerava, pratit ćemo svojim molitvama, otvorenošću, prijateljstvom i suradnjom.“

Podsjećanja radi papa Franjo, 11. srpnja imenovao je dosadašnjeg hvarskog biskupa mons. Petra Palića novim mostarsko-duvanjskim biskupom te trebinjsko-mrkanskim apostolskim upraviteljem. Novoimenovani hercegovački ordinarij u izjavi za Hrvatski katolički radio rekao je kako na Hvaru ostaje do preuzimanja nove službe, čiji se nadnevak još uvijek ne zna.

 

D.K./KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)