V. Magaš: Milan Zanoški, ponos hrvatskih branitelja Grada Zagreba

Vrijeme:3 min, 54 sec

Nagrada Grada Zagreba Milanu Zanoškome

 

Prave salve oduševljenja i neskrivenoga ponosa među hrvatskim braniteljima Grada Zagreba izazvalo je dodjeljivanje nagrade Grada Milanu Zanoškome, predsjedniku Kluba veterana 148. brigade HV-a. Iako u široj javnosti nedovoljno poznat, Zanoški je u braniteljskoj populaciji već odavno prepoznat kao dobri duh zagrebačkih branitelja. Njegov uporan, stalan i samozatajan rad najbolje potvrđuje onu staru poslovicu ‘Tiha voda brege dere’. Na prijedlog Hrvatskoga kulturnoga vijeća, Nagrada Grada Zagreba uručena mu je na svečanoj dodjeli u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, povodom 31. svibnja – Dana grada Zagreba. U prijedlogu je istaknuto njegovo cjelokupno dosadašnje djelovanje na području promicanja i razvoja volonterskih aktivnosti u Gradu Zagrebu, na polju humanitarnoga i domoljubnoga rada te očuvanja hrvatske povijesti, tradicije i kulture. Iza Milana Zanoškoga stoji dugogodišnji prijegoran rad na promicanju vrijednosti Domovinskoga rata, na očuvanju spomena na herojske dane i zaslužne osobe iz hrvatske povijesti. Napose su dojmljivi i poticajni bili njegovi napori u podsjećanju na prijelomne događaje u nastajanju hrvatske države.

Upravo je Zanoški, u suradnji i na poticaj Drage Tomašića, trenutnoga dopredsjednika Kluba veterana 148. br. HV-a, bio inicijator i glavni organizator velikog komemorativnog obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Taj je spomendan u Zagrebu od 2000. godine nezamisliv bez akcije koju svake godine inventivno osmišljava Milan Zanoški. Sada već tradicionalno u večernjim satima 17. studenoga, u neponovljivom ozračju tuge i ponosa, tisuće građana uzduž zagrebačke Ulice grada Vukovara pale svijeće. Čarolija svjetla iz bezbroj upaljenih lampiona s obiju strana avenije proteže se od Trešnjevačkoga placa do Žitnjaka, u duljini od gotovo devet kilometara. U pobožnoj tišini svake godine Hrvatice i Hrvati odaju počast, zahvalnost i poštovanje žrtvi Grada heroja. Središnje događanje odvija se na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, gdje se danas nalazi spomenik dr. Franje Tuđmana. Sve to pod znamenitim geslom Šoljanove poeme ‘I reći ću vam samo još jednu stvar: Zapamtite Vukovar!’

Zanoski2

Također, na poticaj Zagrebačke nadbiskupije, Zanoški tijekom godine redovno poziva branitelje i sve vjernike grada Zagreba na brojne sv. mise povodom nacionalnih blagdana i obljetnica hrvatskih velikana. U svojim ratnim odorama okupljaju se branitelji povodom Spomendana međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, Dana državnosti, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana neovisnosti, povodom spomendana stradanja Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana, povodom godišnjice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, oca Domovine Ante Starčevića, prvoga predsjednika Franje Tuđmana, ratnog ministra Gojka Šuška…

Zanoski3

S počasnim građaninom grada Zagreba generalom Mladenom Markačem

Kada je Račanova vlast 2000. zloćudno ispremiješala hrvatske državne blagdane, jedna od posljedica bilo je i zapuštanje medvedgradskoga Oltara Domovine’. Zbog razaranja simboličkih nacionalnih vrijednosti Milan Zanoški je nakon nekog vremena osmislio najučinkovitiji odgovor tadašnjoj vlasti. Njegova aktivnost bila je u znaku tihoga, ali upornoga otpora smišljenom procesu rashrvaćivanja i tzv. detuđmanizacije. Okupio je branitelje i domoljube koji već desetak godina o svakom državnom blagdanu hodočaste na obronke Medvednice te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno medvedgradske tvrđave odaju počast Domovini, prvom hrvatskom predsjedniku i svima koji su Hrvatskoj darovali svoj život. Napose je svečano sve ove godine obilježavan 30. svibnja. Bio je to dojmljiv znak osluškivanja narodnoga bila, kao i znak otpora podvalama odnarođene političke elite. Što je vlast više zabacivala i zanemarivala obilježja nacionalnoga identiteta, odziv na skupove na koje je pozivao Zanoški bio je tim veći. Pod pritiskom njegovih aktivnosti i vlast je, iako nevoljko, bila prinuđena pokazati poneki znak domoljublja.

Milan Zanoški rođen je 5. kolovoza 1967. u Zagrebu. Po struci je inženjer prometa. Direktor je tvrtke Zane-promet d.o.o. Oženjen je i otac dvoje djece. Od 17. kolovoza 1990. sudionik je Domovinskoga rata, najprije u naoružanim trojkama, nakon toga aktivno u organizaciji i vođenju postrojbe Narodne zaštite Marin Držić, a 22. studenoga 1991., kao dragovoljac, otišao je u 148. brigadu HV-a. U brigadi je ostao do veljače 1992. Ukazom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana 1992. godine dodijeljen mu je čin poručnika HV-a. Od 2007. godine aktivno se uključio u rad Kluba veterana 148. br. HV, u kojemu je od 2011. bio tajnik, a od 2015. predsjednik Kluba. Odlukom predsjednika Tuđmana odlikovan je 1994. godine Spomenicom Domovinskog rata 1990.–1992., a odlukom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović odlikovan je 2017. godine Redom hrvatskog trolista.

Nagrada Grada Zagreba Milanu Zanoškom priznanje je njegovu višegodišnjem radu, ali je i znak neuništivosti domoljubnoga duha. Time su ohrabreni i napori svih njegovih suradnika, suboraca, svih onih koji su podržavali i ohrabrivali njegov zanos. Odanost idealima Doma i izgradnja samopoštovanja jednoga naroda težak je i mukotrpan rad. Zanoški nikada nije sumnjao kako će taj rad uroditi zasluženim plodom. Ova je nagrada tek mali znamen na daljnjem životnom putu Milana Zanoškoga u služenju domovini Hrvatskoj.

 

Vjekoslav Magaš/Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori