Šiljo: Je li narod više siromašan ili opljačkan?

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

Sarajevo, Baščaršija – 30. svibnja 2020.

„Ova država nije siromašna, već opljačkana“ – bila je jedna od parola na današnjim demonstracijama u Sarajevu, s više tisuća ljudi. Tražene su promjene radi provedbe poštenih izbora i gušenja bujajuće političke korupcije.

„Dosta je bilo šutnje“, pisalo je na čelu kolone koju je predvodio Mirsad Hadžikadić, predsjednik izvanparlamentarne stranke Platforma za progres, kojoj su se pridružili i Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

„Prisiljeni smo tražiti promjene izbornog zakona kako bi se proveli izbori na kojima se ne će krasti i nakon toga početi mijenjati stanje u zemlji“, kazao je šef NBL-a Senad Šepić. Dodavši kako uhićenje predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića, u sklopu istrage o kupnji preskupih i neupotrebljivih kineskih bolničkih respiratora, svjedoči o razmahu kriminala i političke korupcije.

Age Sarajlije ne mire se s uhićenjima. Predsjednik SDA-e Bakir Izetbegović napao je zbog uhićenja Novalića, člana njegove stranke, glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić – optuživši ju za „progon istaknutih Bošnjaka“. Njegovi su pritvaranje Novalića usporedili s državnim udarom HDZ-a BiH. – Sve radimo isključivo po zakonu, a istupi dužnosnika poput Izetbegovića znače izravnu prijetnju meni osobno i članovima obitelji, odgovorila je ona. U izjavi za ovdašnju komercijalnu Face TV poručila je da Izetbegovića može biti sram. (A i imalo bi ga zbog čega biti!)

I u Republici Srpskoj izbila je afera: republička vlada kupila je poljsku bolnicu za smještaj bolesnih od koronavirusa, putem privatne tvrtke, no stigli su samo šatori, ne i ključna medicinska oprema.

Ne samo tu u Sarajevu, – i u Zagrebu su visoki dužnosnici uhićeni, jučer, zbog sumnje na korupciju. Vlada u Zagrebu pozdravila je uhićenje, a vladajuća stranka u Sarajevu napala je državnu odvjetnicu. No u objema državama ionako je riječ samo o vrlo suženom izboru.

Temeljno pitanje glasi: Čime se to (toliki) dužnosnici, političari, stranke i poduzetnici bave? – Usta puna velikih riječi, izjave blistavih obećanja ili tužakanja treće strane (stranačke, vjerske, etničke…) za zla „koja su nas snašla“, zaklinjanja da s Titova (pardon, bosanskog, balkanskog, islamskog, turskog, europskog, rusko-pravoslavnog, europskog…  – pravovjernog u svakom slučaju) puta „ne skrenemo“… A ono narodu (koji se još nije iselio) sve to gore i gore.

Doista, je li narod više siromašan ili opljačkan?, pitanje je na koje bi ovdje u BiH (i drugdje) trebalo odgovoriti prije svakog drugog pitanja? – Tako da se, za početak, pljačkaše pošalje u (doživotnu) „karantenu“.

 

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)