MOSTAR“Kosača” u bojama američke zastave uz poruku “Zajedno protiv korupcije”

Vrijeme:1 min, 19 sec

Zgrada hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru večeras je u bojama američke zastave, uz natpis “Zajedno protiv korupcije”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ovaj čin tumači se kao izraz potpore američkom State departmentu i državnom tajniku Mikeu Pompeo koji je bivšeg zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i glavnog tajnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića stavio na američku “crnu listu” i zabranio mu ulazak u Sjedinjene američke države zbog, kako je obrazloženo “umješanosti u značajnu korupciju”.

Foto: HMS

– Ova korupcija predstavljala je podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH. Korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organiziran kriminal, te podriva povjerenje u vladavinu zakona i vlast, što izravno utječe na sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država, a vjerujemo, i na iste interese partnerskih država poput Bosne i Hercegovine – poručili su danas iz Veleposlanstva SAD-a.

– Kada državni tajnik pribavi vjerodostojne podatke o tome da je službenik izravno ili neizravno uključen u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan ga je staviti na listu ili identificirati tog službenika i članove njegove uže obitelji u skladu s odjeljkom 7031(c), javno ili privatno. Uopćeno govoreći, kada je osoba stavljena na listu u skladu s odjeljkom 7031 (c), ta osoba neće dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države – pojasnili su, iz američkog veleposlanstva.

Podsjetimo, protekle noći uhićen je i premijer Federacije Fadil Novalić, ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik tvrtke “Srebrna malina” koji su u aferi “respiratori” osumnjičeni za udruživanje radi činjenja kaznenih dijela, zlouporabe položaja i pranja novca.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori