Šeks zatražio pokretanje opoziva predsjednika RH, Milanović mu oštro odgovorio

Vrijeme:2 min, 25 sec

SVAĐE NA DAN DRŽAVNOSTI HRVATSKE

Na najavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da će bojkotirati današnji Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada nakon 19 godina vratila na 30. svibnja jer to za njega nije Dan državnosti, žestoko je reagirao HDZ-ov Vladimir Šeks, jedan od kreatora prvog hrvatskog Ustava.

Na Hrvatskom radiju rekao je kako bi trebalo pokrenuti opoziv Milanovića jer ne poštuje Ustav.

“Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas”, rekao je Šeks.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će sudjelovati tek u polaganju vijenaca, a da će ostatak obilježavanja bojkotirati jer ovaj dan za njega nije Dan državnosti.

“Neka mi nitko ne zamjeri, ali 30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost – to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli. S novim datumom (30. svibnja), kad je konstituirano predstavničko tijelo u SR Hrvatskoj – mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum, to su emotivne stvari”, rekao je Milanović i dodao da će se s Plenkovićem sresti na polaganju vijenaca na Mirogoju, a da na ostatku obilježavanja neće sudjelovati.

Milanović oštro odgovorio Šeksu

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je na polaganju vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoj, jedinom dijelu obilježavanja Dana državnosti na kojem će sudjelovati, odgovorio HDZ-ovom Vladimiru Šeksu koji je rekao kako treba pokrenuti opoziv Milanovića.

“Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova, nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag, institucionalni netrag, ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata. Za to su mnogi bili pred sudom. Možda ne pravi. Jesam bio jasan”, rekao je Milanović.

Milanović nije otišao na grob Franje Tuđmana, a Dan državnosti koji je HDZ vratio na današnji datum je nazvao iznudom i predizbornim skupom HDZ-a.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori