Laslo Torma: Analiza lutanja po bespućima hrvatske političke zbilje (dio 3./5.)

Vrijeme:3 min, 54 sec

 

 

GUSKE U MAGLI EU (2013.-2020.)

Takva je politika, opisana u 1. I 2. dijelu ove Analize, svjesno provođena i „objašnjavanja“ floskulama“ da tako mora biti jer je to put razvoja i prosperiteta, što je naravno ordinarna bedastoća, dovela je do toga, uz ostale uzroke koje ćemo još navesti, da danas nismo svoji na svome, jer danas zapravo gotovo ništa nije naše. Ne možemo voditi vlastitu unutarnju i vanjsku politiku, jer nas neprekidno hrvatska politika uvjerava da to nije dopušteno radi „direktiva“ ZNA SE otkuda, budući da nemamo iole značajniji vlastiti hrvatski bankarski sektor, nismo u stanju voditi vlastitu razvojnu politiku bez financijsko-monetarnog suvereniteta, jer nam to nije dopušteno ZNA SE otkuda, što je opet bedastoća, pa nije čudo da su nam svi naši, općeprihvaćeni pokazatelji ekonomskog i institucionalnog funkcioniranja države među najlošijima u Europi. Svim zemljama čiji su građani nekada dolazili na more i ljetovanje u Hrvatsku, prodavajući stvari iz svoga kućanstva, jer im životni standard nije omogućavao da imaju dovoljno novaca za to, sada mi „gledamo u leđa“ po svim elementima koji govore o stanju društva u nekoj zemlji.

-Hrvatska je politika potom, lutajući po bespućima političke zbilje, ponovila grešku iz doba Stjepana Radića, i poput gusaka u magli, ‘uletjele’ u zajednicu koja se naziva EU, uvjeravajući hrvatsku javnost, da će to donijeti velike koristi Hrvatskoj, a pokazalo se da, kao i u slučaju s Kraljevinom SHS, da Hrvatska nije ostvarila one ciljeve za što se ginulo po bojišnicama u domovinskom ratu.

I kao što Stjepan Radić govorio, nije problem ulaziti u neke asocijacije, ali je problem ako se ne promisli o uvjetima pod kojima se ulazi, a to se desilo upravo Hrvatskoj ulaskom u EU.

Formalno je Hrvatska neovisna, demokratska zemlja, no to je samo formalno, jer je na osnovi potpisivanja pristupnog ugovora u EU, automatski su, što naša javnost do današnjeg dana ne zna, prihvaćene i obveze iz Lisabonskog ugovora, prema kojem od ukupno 23 područja koje reguliraju život u zemlji, samo u 7 područja Hrvatska ovlaštena da vodi glavnu riječ, ali i tada samo uz koordinaciju i nadopunjavanju njenoga djelovanja.

 

Kao područja u isključivoj nadležnosti EU određena su:

1)carinska unija

2)određivanje pravila tržišnog natjecanja nužna za funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU

3) monetarna politika(eurozona),

4)očuvanje morskih bioloških resursa u okviru Zajedničke ribarstvene politike

5)Zajednička trgovinska politika

 

Nadležnosti podijeljene između država članica i EU su:

6)unutarnje tržište

7)socijalna politika. ali samo glede aspekata definiranih Ugovorom

8)ekonomska, socijalna i teritorijalna kohezija

9)poljoprivreda i ribarstvo, isključujući očuvanje morskih bioloških resursa

10)okoliš

11)zaštita potrošača

12)prijevoz

13)trans-europske mreže

14)energetika

15)područje slobode, sigurnosti i pravde

16)zajednička sigurnosna pitanja u području javnog zdravstva, glede aspekata definiranih Ugovorom

 

Područja u kojima države članice vode glavnu riječ, a Unija je ovlaštena samo podupirati, koordinirati ili nadopunjavati djelovanje države članice:

17)zaštita i poboljšanje ljudskog zdravlja

18)industrija

19)kultura

20)turizam

21)obrazovanje, stručno osposobljavanje, mladi i sport

22)civilna zaštita

23)administrativna suradnja

Ako formulaciju „Unija je ovlaštena samo podupirati, koordinirati ili nadopunjavati djelovanje države članice“ shvatimo u njenom pravom značenju, da Unija „i ne mora“ podupirati djelovanje države članice, onda je jasno da Hrvatska zapravo nema stvarni državni suverenitet ni u jednom od 23 navedena područja, a i tamo gdje bi ga mogla imati (točke 17.. do 23.), hrvatska politika to ne radi tako da bude na korist hrvtaskih građana i hrvatskog gospodarstva, već se ponaša poslušnički poput vazala Unije.

-Hrvatska je danas po BDP-u po glavi stanovnika, koji iznosi svega cca 12 000 € (iza nas su samo Bugarska i Rumunija), po pokrivenosti uvoza izvozom, i po vladajućoj korupciji u njoj, među 3 najlošije zemlje u EU, što uz masovni egzodus od gotovo 400 000 građana, od kojih je samo u posljednjih 3,5 godine otišlo 150 000 iz „slobodne i demokratske“ Hrvatske, što najbolje pokazuje „postignuća“ svih dosadašnjih hrvatskih ‘politika’! Pri tome valja konstatirati da su hrvatsku politiku do sada određivale/odrađivale svega dvije političke stranke, i to HDZ i SDP, bez nekih bitnih razlika u „postignućima“ istih, pa zato i odgovornost za stanje u kojemu se Hrvatska nalazi, najvećim dijelom leži na njima.

-Za hrvatsko društvo i hrvatsku državu posebno su pogubna politička lutanja, koja su svjesno politički inducirana i od ‘poslušničkih’ medija i „struke“ podržana, a u suštini su netočna i nedokazana, da hrvatski puk ima protupoduzetnički mentalitet i da je lijen i neinventivan, i da je naš proizvodni sektor neproduktivan, i nesposoban za ozbiljan izvoz.

VEZANO

Laslo Torma: Analiza lutanja po bespućima hrvatske političke zbilje (dio 1./5.)

 

Laslo Torma,d.e.i./Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)