ŽELJKO KOMŠIĆ/Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH: Čović “šampion europskih integracija”

0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je danas žaljenje što predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u bh. institucijama nisu prisustvovali prvom sastanku radne grupe o putu BiH ka Europskoj uniji u Predsjedništvu BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, zajedno s predstavnicima iz Europske unije, dogovorilo je formiranje te političke radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– Pitanje zašto predstavnici HDZ-a nisu došli na sastanak treba uputiti šefu Delegacije Europske unije u BiH Johannu Sattleru koji je prije neki dan imao susret sa šampionom europskih integracija – dodao je Komšić, aludirajući na susret lidera HDZ-a Dragana Čovića i Sattlera u Mostaru.

Potvrdio je da je bilo razgovora o Odboru za europske integracije u Parlamentarnoj skupštini BiH koji nije još uvijek formiran, a u prošlom mandatu, podsjetio je, bilo je sporno entitetsko glasanje u okviru odbora, ali su predstavnici EU tada kazali da je to praksa koju oni ne poznaju te da su izričito protiv toga.

– To je i sada jedan od 14 uvjeta koje treba ispuniti. Ima lakših i težih uvjeta kako bismo dobili kandidatski status. Teži uvjeti su oni koji zahtijevaju izmjene Ustava i implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava – pojasnio je.

Napomenuo je da ukoliko se želi pristupiti “europskom klubu” potrebno je ispoštovati uvjete koje je Europska komisija postavila, a ne da BiH diktira EU.

Radna grupa predstavlja široko političko tijelo koje će se sastajati u zgradi Predsjedništva BiH i prema potrebi pomagati u rješavanju određenih pitanja vezanih za europski put BiH te će biti zadužena da se osigura da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara