PRILOG FACE TV-A/Koliko zaista koštaju respiratori? Evo dokaza, ponuda, računa, cijena na koje su vlasti u FBiH ostale nijeme

Vrijeme:4 min, 7 sec

Koliko zaista koštaju respiratori koje je kupila Vlada FBiH odnosno Uprava civilne zaštite FBIH, a čemu stvarno služe istražili su novinari sarajevske Face televizije.

Spomenuta televizija objavila je, kako kažu, službene i točne ponude od renomiranih svjetskih proizvođača respiratora. Neke od njih poslane su na službene mail adrese entitetskih i državnih institucija. Ljudi su se sami nudili, ali odgovor od vlasti i zdravstvenih ustanova nije došao.

U prilogu se navodi da se timu emisije “Centralni dnevnik” javio Hercegovac koji živi u Njemačkoj. On je vlastima u BiH i zdravstvenim institucijama poslao mail/pismo namjere s ponudom njemačkog proizvođača respiratora Amnotec, i to onih respiratora koji se koriste na jedinicama intenzivnog liječenja.

On tvrdi se da je ovaj respirator pandan najboljim svjetskim proizvođačima, a njegova cijena bila je 16.200 eura s rokom isporuke od 6 do 8 tjedna od dana narudžbe s plaćanjem 75 posto iznosa avansno i 25 posto nakon izvršenja isporuke.

ponuda za respiratore njemačke kompanije Amnotec | Foto: Screenshot

Mail s ovom ponudom poslan je na brojne adrese (Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH, Vlada RS, klinički centri), a odgovora nije bilo.

Podsjećamo, srebreničko poljoprivredno poduzeće Srebrena malina uvezene kineske transportne respiratore platila je gotovo 80.000 KM bez PDV-a.

Spomenuta njemačka firma Amnotec također je poslala ponudu vladi Slovenije za 20 respiratora koji se koriste na intenzivnom liječenju, a cijena jednog iznosi 14.950 € što znači da je svih 20 respiratora koštalo nevjerojatnih 300 tisuća eura. Ova ponuda poslana je 23 ožujka, a krajnji rok isporuke je konac svibnja.

Face TV došao je i do ponude turske kompanije Okuman od 16. ožujka, a cijena jednog respiratora iznosi 13.000 dolara. Navode da se radi o kineskim respiratorima koji se koriste na intenzivnom liječenju jer spomenuta kompanija posluje u Kini. Rok dostave koji je naveden u ponudi je 25 do 30 dana,a plaćanje avansno.

ponuda turske firme Okuman za invazivne respiratore | Foto: Screenshot

Napominju da je ova cijena uvećana u odnosu na cijenu koja je bila prije početka pandemije koronavirusa.

Okuman je poslao ponudu za transportne respiratore, odnosno ventilatore, koje je nabavila FBiH, bar prema do sada objavljenim informacijama.

U ponudi je navedeno da je cijena jednog transportnog ventilatora 6.800 eura, a rok isporuke od 25 do 30 dana.

ponuda Okumana za transportne respiratore (ventilatore) | Foto: Screenshot

Usporedbe radi, cijena ovog transportnog respiratora manja je za više od 5 puta o odnosu na one koje je “Srebrena malina” uvezla u BiH.

Prema faksimilu carinske deklaracije koju je objavio portal Klix.ba, ukupna cijena 80 uvezenih respiratora je 6.350.000 KM (bez PDV-a) što znači da je jedan kineski transportni respirator za kojega je novac izdvojila Vlada FBiH, odnosno građani FBiH, koštao više od 79.000 KM, što je nelogično.

Centralni dnevnik objavio je i ponude za invazivne i transportne respiratore iz Kine. Cijena jednog takvog transportnog respiratora, po specifikacijama sličnog onome kojega je uvezla Srebrena malina iznosi 5.150 $. Cijena boljeg invazivnog respiratora (za intenzivnu njegu) je 10.800 $. Da bi se prema ovoj ponudi respiratori dobili po navedenoj cijeni nužno ih je naručiti minimalno 50, a rok isporuke je samo 7 radnih dana nakon uplate.

ponuda za kineski transportni respirator | Foto: Screenshot
kineska ponuda za invazivni respirator | Foto: Screenshot

Face je u posjednu prepiske osobe iz BiH koja je s  zastupnikom jedne firme iz Kine pregovarala oko nabavke identičnih respiratora kakve je uvezla Srebrena malina. Cijena je 50.000 KM (28.300 $), dok je S. malina, podsjećamo, respiratore nabavila po cijeni od 79.000 KM, a rok isporuke od 25 do 30 dana.

prepiska sa zastupnikom kineske firme oko nabavke respiratora kakve je u BiH uvezla Srebrena malina | Foto: Screenshot

U prepiski kineski zastupnik osobi iz BiH preporučuje da bh. vlasti kupe invazivne respiratore koji se koristi na intenzivnom liječenju, a koštaju 54.000 KM, dok je rok isporuke 35 dana.

kineski zastupnik vlastima u BiH predlaže kupovinu invazivnih umjesto transportnih respiratora | Foto: Screenshot

Face zaključuje da cijenu respiratora diktira i brzina isporuke.

Ostaje nejasno zašto vlasti u FBiH nikada nisu odgovorile i pristale na znatno bolje i povoljnije ponude koje su dobivali od različitih dobavljača i proizvođača.

U prilog tome, istaknuto je u CD-u, ide i priča Zjda Šote koji je, preko svojih poznanika, izravno Fahrudinu Solaku poslao ponudu za nabavku modernih respiratora europskih proizvođača.

“Ja sam tu ponudu dobio veoma davno, 25. 3., u vrijeme kada je bilo poprilično pesimistično slušati izjave europskih i svjetskih državnika da blokiraju izvoz medicinske opreme. Mene je kontaktirao poznanik koji radi u Haifi, u Izraelu, i u prilogu koji je poslao bila je ponuda njemačkog proizvođača Lowenstein Medical, a respirator bi s dolaskom u BiH koštao oko 4.500 €”, rekao je Šoto.

Dodaje da je Solaku u poruci kazao da se njemački respiratori mogu naručiti iz Izraela te da će se isporučiti u roku od 21 dan te da mu se ravnatelj FUCZ-a zahvalio nakon čega više nisu komunicirali.

 

R.I./ hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.