KISELJAK/Obilježena 75 godišnjica zločina na Crvenoj stijeni

Vrijeme:53 sec

Danas je ispred spomen obilježja žrtvama komunističkih zločina na Crvenoj stijeni u Kiseljaku obilježena 75 godišnjica zločina.

Među brojnim stratištima na kojima su se komunustičke vlasti neposredno nakon Drugog svjetskog rata odlučile “obračunati” s neistomišljenicima, je i Crvena stijena, uzvišenje iznad Kiseljaka. U narodu postoji priča da je stijena nazvana crvenom zbog krvi ljudi koji su ondje pobijeni u svibnju 1945. godine, piše Kiseljak.info

 

Ispred spomenika žrtvama komunističkih zločina na Crvenoj stijeni i ove su godine položeni vijenci i upaljene svijeće. Molitvu je za duše stradalih predvodio fra Zoran Vuković, župnik u župi Kiseljak koji je prije odavanja počasti na Crvenoj stijeni predvodio molitvu u zavjetnom mjestu “Pod stijenom” koje se nalazi u nesposrenoj blizini.
Običaj služenja misa “Pod stijenom” ustanovio je pokojni fra Stjepan Buljan još u prošlom komunističkom sustavu kada je obiteljima žrtava bilo zabranjeno pomoliti se za njihove duše i odati im počast na bilo kakav vidljiv način. Spomenik na Crvenoj stijeni s križem i spomen pločom podignut je prije 25 godina, na 50 obljetnicu stradanja.
hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)