Šarengrad, „Istočna vrata Hrvatske“, dobio najljepšu šetnicu na Dunavu!

Vrijeme:3 min, 13 sec

 

 

Unatoč trenutnoj apatiji, pa i depresiji koja vlada diljem Lijepe naše zbog aktualne pandemije corona virusa na krajnjem istoku Hrvatske, Iloku i Šarengradu pokušavaju se oduprijeti svakodnevnom sivilu i morbidnim vijestima kojima smo bombardirani sa svih strana. Svojim sredstvima i vlastitim aktivnostima provode niz projekata putem kojih pokušavaju zadržati trenutno i malobrojno stanovništvo, doprinijeti kvaliteti njihovog života ali u svakom slučaju vratiti im osmijeh na lice i sačuvati nadu u bolje sutra. Iz niza uspješno provedenih gradskih projekata u prigradskom naselju Šarengrad, svakako treba izdvojiti završetak i svečano otvaranje šarengradske šetnice na Dunavu koja svojim položajem i ljepotom visoko podiže ljestvicu kojom se kandidira za najljepšu šetnicu na Dunavu.

 

U skladu s važećim preporukama Stožera dana 29.04.2020. s početkom u 19,00 sati ista je simboličnim puštanjem šarenih balona u zrak svečano otvorena. Šetnicu je službeno otvorila gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir, a božji blagoslov nad ovim projektom zazvao je šarengradski župnik franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla fra Mijo Tikvić. Ovaj projekat u cijelosti je financiran sredstvima grada Iloka i nastavak je niza projekata koji su u tijeku ili će uskoro zaživjeti.

„Na brojne upite zašto se toliko trudimo i ulažemo sredstva koja su nam na raspolaganju, kao i svo svoje slobodno vrijeme kako bi ovaj i slične projekte realizirali, a Slavonija nam je svakim danom sve pustija. Parafrazirat ću jednu od brojnih izreka oca Domovine dr. Ante Starčevića u kojoj on govori…Neka je Hrvatska uru duga i uru široka i neka u njoj živi pet Hrvata. Tih pet Hrvata bit će sretni i slobodni…Neka je Šarengrad minutu dug i minutu širok i neka u njemu živi pet Hrvata. Tih pet Hrvata bit će sretni i slobodni“, poručio je u svom uvodnom obraćanju medijima i nazočnima predsjednik VMO Šarengrad Pero Ćorić.  

   

S dužnim poštovanjem,

 

Šarengradska šetnica-maleni biser na Dunavu

Šarengrad je naselje koje pripada Gradu Iloku. Cijelim povijesnim razvojem je povezan s Dunavom. Jučer, 29.4.2020. je svečano otvorena javna rasvjeta na obaloutvrdi u Šarengradu.

Otvorenju su prisustvovali fra Mijo Tikvić-župnik, Marijana Lončar- pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Iloka, predsjednik Mjesnog odbora- Pero Ćorić i gradonačelnica Grada Iloka, Marina Budimir, te nekolicina mještana.

Investicija vrijedna 170 000 kuna je veoma razveselila lokalno stanovništvo, vrijednih poljoprivrednika i vinogradara ovog malenog, lijepog naselja na Dunavu.

Mještani preko dana često budu okupirani poslom na plodnim srijemskim poljima, a navečer u smiraj dana uživaju biti uz moćnu rijeku, ploveći u karakterističnim čamcima tzv. čiklama, ribareći ili smo boraveći uz veliku, europsku rijeku Dunav.

Sada imaju razlog više doći i kasno na večer uz svjetla javne rasvjete uživati u miru i tišini koju nudi samo voda.

Možda će se ovim potaknuti i razvoj ovoga mjesta, jer spoj plavog neba i Dunava, s ravnicom Vojvodine koja samo kao tanka,zelena nit razdvaja ova dva plavetnila, začinjeno s izlazećim ili zalazećim suncem ostaje u sjećanju svih koji ga dožive.

Osim ovog projekta postavljena su i autobusna tri stajališta, obnavlja se mjesna zgrada doma, obnovilo se krovište pravoslavne crkve u Šarengradu, a planira se i obnova nogostupa sveukupno preko milijun kuna investicija. Prošle godine je završen  i nacrt postojećeg stanja Šarengradske tvrđave te je stvoren preduvjet za daljnje planiranje i obnovu nekad važne strateške „osmatračnice“ velikog plovnog puta Europe.

Pod zaštitom sv.Petra i Pavla kojima je posvećena lokalna crkva, te svećenika koji se pastirski brinu za ovo mjesto i vrijedne, dobroćudne, ali hrabre i ponosne ljude, ovo malo mjesto može biti oaza mira za sve koji se žele odmaknuti od gradske gužve i vreve.

Ukoliko se odlučite posjetiti istok Hrvatske, zaputite se i do Šarengrada, čak i ovo kišno nebo, koje su naši poljoprivrednici i vinogradari željno čekali, u ovom mjestu ima svoju draž i ljepotu.

Marina Budimir

 

Hrvatsko nebo

Odgovori