TRUMP O KINI: “Spremni su učiniti sve kako ne bih pobijedio na predsjedničkim izborima”

Vrijeme:1 min, 53 sec

Američki predsjednik Donald Trump uvjeren je da je način na koji se je Kina nosila sa epidemijom koronavirusa dokaz da je Peking spreman učiniti sve što može kako bi on izgubio na predsjedničkim izborima u studenome. 

Kina će učiniti sve što može kako bih izgubio izbore”, izjavio je u srijedu Trump u Ovalnom uredu u intervjuu za Reuters. On je rekao kako vjeruje da Peking želi da kandidat Demokrata Joe Biden pobjedi na izborima kako bi se smanjio američki pritisak na Kinu glede trgovinskih sporazuma.

Dvogodišnji trgovinski rat SAD-a i Kine u siječnju ove godine privremeno je zaustavljen nakon što je potpisana prva faza trgovinskog sporazuma kojim se Kina obvezala u iduće dvije godine kupiti američku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Trump je rekao da razmatra različite opcije kad je u pitanju odgovornost Kine za pandemiju koronavirusa.  “Ima puno stvari koje mogu učiniti”, rekao je američki predsjednik, ali nije želio ići u detalje.

U ponedjeljak je Trump ustvrdio da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom i rekao je da njegova administracija provodi ozbiljne istrage kako bi saznala što se točno dogodilo. Sjedinjene Države zauzimaju prvo mjesto po broju zaraženih (1.056.811) i umrlih od koronavirusa (61.190).

Što se tiče predsjedničkih izborima u studenome, Trump je rekao da ne vjeruje da će se oni pretvoriti u referendum o tome kako se njegova administracija nosila s krizom uzrokovanom koronavirusom. Također, izjavio je da ne vjeruje anketama koje pokazuju da je u vodstvu njegov vjerojatni protukandidat Joe Biden.

Nedavna anketa koju je proveo Ipsos pokazuje da bi 44 posto Amerikanaca glasalo za Bidena, a njih 40 posto za Trumpa.

“Ne vjerujem anketama. Vjerujem da su ljudi u našoj zemlji pametni i da neće izabrati čovjeka koji je nesposoban. Već je 30 godina nesposoban, od kada je bio senator pa do razdoblja kada je bio potpredsjednik u mandatu Baracka Obame. Što god je učinio bilo je loše, a njegova vanjska politika bila je katastrofa”, rekao je Trump.

Trump je kazao kako misli da će oni koji su u predizborima Demokrata podržavali Bernieja Sandersa glasovati za njega na predsjedničkim izborima. Sanders se je povukao iz kampanje za demokratsku predsjedničku nominaciju, te je podržao Joea Bidena.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori