SVI SUMNJIVI POSLOVI SOLAKA I NOVALIĆA/Milijuni za kćerku, kupovina zgrada, nepotizam, nezakonito trošenje javnog novca…

Vrijeme:5 min, 49 sec

Pljušte optužbe protiv Fadila Novalića i Fahrudina Solaka zbog spornih nabavki testova i respiratora. Te nabavke samo su nastavak njihovih sumnjivih radnji, piše Žurnal podsjećajući na svoje ranije tekstove.

Pisali su da su Vlada Federacije BiH i FUCZ kupili 20.000 testova od tvrtke Cubicus. Ta tvrtka se bavi proizvodnjom namještaja. Njezin vlasnik Denis Đulalić u razgovoru za Žurnal potvrdio je da je sredinom ožujka isporučio testove kupljene u Turskoj.

Fokus je objavio kako je nabavka respiratora koštala 10,5 milijuna maraka, a da je posao dobila tvrtka “FH Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća. Tvrtka je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Nakon pisanja Žurnala i Fokusa, Tužiteljstvo Sarajevske županije je pokrenulo istragu o nabavci medicinske opreme.

No, te nabavke samo su nastavak sumnjivih radnji Novalića i Solaka. U prethodnim godinama Žurnal je objavio na desetine tekstova koji govore tome u prilog.

Novalić – kćerka „imatelj dokumentacije“

Srpanj 2018. godine. Neposrednom pogodbom Javno poduzeće BH Pošta želi kupiti zgradu u Vogošći za potrebe Glavnog poštanskog centra. Prethodno je Vlada federalnog premijera Fadila Novalića dala „prethodnu suglasnost“ za tu „izvan plansku investiciju“.

Zgrada, čija je vrijednost procijenjena na 8,5 milijuna maraka, trebala je biti kupljena od tvrtke koja je u vlasništvu obitelji Novalić. Kao predstavnik „vlasnika i suvlasnika objekta“ spominjala se Ada Novalić, kćerka federalnog premijera.

Novalić se pravdao govoreći kako je njegova kćerka bila samo „imatelj dokumentacije“(?!) Kćerka za koju je, podsjeća Žurnal, direktor FIA-e Esad Mahmutović rekao da je „zaposlena bez natječaja, ali prema zakonu“.

Precizno rečeno, javno poduzeće koje je u vlasništvu Vlade Federacije namjeravalo je kupiti zgradu čiji su čak i formalni osnivači i suvlasnici – kćerka federalnog premijera, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i šef Kabineta federalnog premijera Samir Iskrić.

Obiteljske tvrtke Fadila Novalića i njegovog partnera Adema Hanića zgradu UTL-a u Vogošći privatizirale su 2013. godine za četiri milijuna maraka. Pet godina kasnije, premijer Novalić je dao „prethodnu suglasnost“ da Federacija kupi samo dio te zgrade za spomenutih 8,5 milijuna maraka.

Sporna je bila i kupovina zgrade Energoinvesta za potrebe smještaja Vlade Federacije. Vlada FBiH je 19. lipnja 2018. godine donijela Odluku o kupovini zgrade. Cijena: 54 milijuna maraka. Čak četiri službe Vlade Federacije upozorile su federalnog premijera Fadila Novalića da je njegova odluka – nezakonita.

Novalića su na nezakonito postupanje upozorili federalno pravobraniteljstvo, Služba za zajedničke poslove FBiH, zatim Agencija za privatizaciju FBiH te Ured za zakonodavstvo FBiH. Nakon što je dobio ova upozorenja, premijer Novalić je čelnicima ove četiri institucije pismeno zaprijetio kaznenim prijavama.

Upozorenja stručnih službi nisu urodila plodom. Recimo samo da je više od 10 hipoteka bilo uknjiženo na zgradu Energoinvesta, ali i da su suvlasnici zgrade bili fondovi koje kontroliraju premijerov poslovni partner Nijaz Hastor i Aleksandar Hrkač.

U rujnu 2019. godine Žurnal je pisao o tome kako su Fadil Novalić i Nermin Džindić preko zajedničke tvrtke TMR izvukli više od milijun maraka iz Pretisa.

Pojednostavljeno, federalna tvrtka Pretis d.d., kojom upravljaju Novalić i Džindić, kupovala je robu od privatne tvrtke TMR, čiji su vlasnici – Novalić i Džindić!

Kasnije, a nakon Žurnalovog teksta o tome kako je njihova tvrtka izrađivala i prsten za projektile 155mm, te da je sav materijal za izradu prstena nabavljao i plaćao Pretis, na adresu Žurnala stigla je prijeteća pošiljka – prsten haubičke granate.

Nedavna događanja. Prvo je Novalić u jeku pandemije koronavirusa nazočio zabavi u konjičkoj tvornici„Igman“ gdje se nenadano pojavio virus koji se potom proširio. Rezultat – potpuna obustava proizvodnje.

Pokušao je premijer dokazati da ozbiljno shvaća situaciju tako što se na konferenciji za medije pojavio sa – maskom! Ubrzo je objavljen snimak na kojem se vidi da Novalić nosi masku samo tijekom televizijskih obraćanja. U prilog tome idu i fotografije Novalića koji je bez maske fotografiran na šetalištu, a nedavno se bez maske pojavio na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Tu je i neuspjeli pokušaj rasparčavanja proračunskog novca. Naravno, riječ je o potpuno nelogičnoj raspodjeli 21 milujuna maraka koje je Federalna vlada namijenila županijama te gradovima i općinama. Nakon velikog pritiska javnosti, ali i drugih aktera na bh. političkoj sceni, odluka je povučena. Sredstva su se preusmjerila za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa.

Solak – sumnjivo trošenje javnog novca

Fahrudina Solaka je na mjesto direktora Federalne uprave civilne zaštite imenovala Vlada FBiH s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, a na prijedlog Stranke demokratske akcije. Imenovan je nedugo prije katastrofalnih poplava 2014. godine.

U posljednjih nekoliko godina Žurnal je objavio seriju tekstova o Solaku i njegovom upravljanju FUCZ-om. Objavili su i film „Nedodirljivi“ u kojem su prikazali kako Fahrudin Solak godinama troši milijune maraka na nepostojeće jedinice i samopromociju, kako zloupotrebljava opremu i ljudske resurse FUCZ-a itd.

Još 2017. godine pisali su o nepotrebnoj kupovini preplaćene opreme te nizu spornih Solakovih postupaka. Preplaćeni su panciri s isteklim rokom trajanja, platnene deminerske torbe, plastični trokuti i nosači… Prema izvješću federalnih revizora o poslovanju FUCZ-a, tijekom velikih poplava 2014. godine kupovana je nekvalitetna, a precijenjena oprema.

Objavljen je i video na kojem se vidi kako se Solak na četverotočkašu FUCZ-a rekreativno zabavlja u blatu. “Igračka” Solaka, kupljena novcem građana, koštala je 48.700 KM bez PDV-a.

Pisali su i o nepotizmu kada su u FUCZ zaposlena djeca zaposlenika. Na tom natječaju, od osam primljenih na radna mjesta, njih čak pet nije ispunjavalo jedan od osnovnih kriterija iz natječaja – nisu se nalazili u bazi deminera BH MAC-a.

Nije Solak štedio ni kada je riječ o njegovoj promociji. Gostovanje u emisiji „Interview 20“ porezne obveznike koštalo je 4.500 maraka.

Godinama je FUCZ trošila milijune maraka iz sredstava posebne naknade za rad jedinica koje zapravo nisu postojale. Tek će naknadno Federalna vlada i Fadil Novalić „Uredbom o organiziranju federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite“ legalizirati nezakonit rad.

Službena vozila, šatori i oprema FUCZ-a koristili su se na privatnim zabavama, za otvaranje džamije, privatne zabave… Objavili su i kako je FUCZ utrošila 6,8 milijuna maraka namijenjenih zaštiti od poplava.

Zahvaljujući prijavama za kriminal, Solak je 2019. napredovao do pozicije za šefa Operativnog stožera za pitanje migracije.

Neposredno pred izbijanje pandemije objavili su kako je FUCZ od 2009. do 2017. godine neovlašteno uništavala otpadna eksplozivna sredstva za kompaniju UNIS „Ginex“. Nedugo zatim, kada je već bilo jasno da će koronavirus ući u BiH, da FUCZ nije planirala niti jednu marku u svrhu zaštite. Dva milijuna i sto tisuća maraka planirana su za specijalističku opremu, dronove, obuke, idejne i glavne projekte…

Prezentirali su i na koji način je FUCZ na čelu s Fahrudinom Solakom poslovala s tvrtkom „Aquabalkan“. Toj tvrtki je FUCZ krajem 2019. godine platila skoro 84 tisuće maraka sredstva i opremu za SRK „Neretva“ Konjic. Predsjednik SRK „Neretva“ Konjic je Eldin Gakić, koji je ujedno i suvlasnik tvrtke „Aquabalkan“.

Nakon desetina objavljenih tekstova u kojima su dokumentirali brojne sumnjive radnje Fadila Novalića i Fahrudina Solaka, ovaj dvojac ni na koji način nije sankcioniran ili kažnjen. Zašto bismo vjerovali da će ovoga puta biti drugačije, pita se Žurnal.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori