Njemački Der Spiegel Vučića smatra diktatorom koji žestoko krši ljudska prava

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

 

Mnoge zemlje u središnjoj Europi i na Balkanu tijekom pandmeije žestoko ograničavaju slobode građana, piše tjednik Spiegel na svom portalu. „Srpski predsjednik u tome ide najdalje. Kritičari govore o kršenju Ustava i diktaturi.”

U tekstu se navodi da je koronavirus najprije zabavljao Vučića, te da se na konferenciji za novinare krajem veljače „od srca smijao” kada je jedan liječnik – misli se na pulomologa Branimira Nestorovića – virus nazvao „najsmješnijim u povijesti”, prenosi Deutsche Welle.

Der Spiegel piše da je onda uslijedio zaokret, da je uvedeno izvanredno stanje „mimo parlamenta” i „žestoka ograničenja osnovnih prava”, i to iako je Srbija „trenutno relativno slabo pogođena korona-krizom”.

„Izvanredno stanje u Srbiji zapravo može da uvede samo parlament. Ali, postoji rupa u Ustavu koja to dozvoljava i predsjedniku, ukoliko je parlament spriječen. Vučić se bio pozvao na važeću zabranu okupljanja više od 50 osoba kada je proglasio izvanredno stanje”, piše Spiegel.

„Ovo nije prvi put da se predsjednik stavlja iznad Ustava. Tako je recimo Vučić i šef svoje Srpske napredne stranke, iako mu Ustav ne dopušta drugu javnu funkciju pored predsjedničke”, piše dalje.

Kao primjere da srpsko rukovodstvo „nema skrupula”, Spiegel navodi potpunu zabranu kretanja za umirovljenike, uhićenje novinarke Ane Lalić i zatvorske kazne za ljude koji krše mjere karantene. „Stotine ljudi su navodno u istražnom pritvoru. S druge strane, predstavnici Vlade i aktivisti Vučićeve partije više puta su kršili pravila karantene bez posljedica.”

„Vučić, koji je devedesetih pod diktatorom Slobodanom Miloševićem bio ministar informiranja i ultranacionalistički ratni huškač, sada se na televiziji, katkad i više puta dnevno, predstavlja kao vođa i spasitelj Srbije. Njegovi nastupi nose teško opisivu melodramu”, ocjenjuje Spiegel.

U tekstu se dodaje da Vučiću dodatna moć koju je stekao izvanrednim stanjem nije ni potrebna jer ionako bez ograničenja vlada godinama. „Izbori najprije planirani za 26. travnja su odloženi zbog krize, ali bi ih njegova partija svakako uvjerljivo dobila, između ostalog, jer opozicione stranke uglavnom najavljuju bojkot. Doduše, u zemlji raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nedostatka socijalne i ekonomske perspektive za veliku većinu ljudi. Menadžment korona-krize, gdje Vučić nastupa kao da je Srbija u ratu, u drugi plan gura teške probleme u zemlji”, piše list.

Prosvjedi s balkona i prozora

Austrijski list Kurier piše da u Srbiji „raste nezadovoljstvo zbog strogih mjera koje je Vlada donijela u borbi protiv korona-krize, prije svega zbog totalnih zabrana kretanja tijekom vikenda”. Dodaje se da su građani postali glasni kad je najavljeno da će tijekom prvosvibanjskih praznika policijski sat početi već u četvrtak.

To je, dodaje bečki list, izazvalo prosvjed s balkona i prozora – buka poslije aplauza za medicinsko osoblje svake večeri u 20 sati. „Događalo se u nedjelju i ponedjeljak ne samo udaranjem u šerpe, čule su se i pištaljke i megafoni. Sa pojedinih balkona su letjele petarde, prenose lokalni mediji.”

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)