SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH DODIK:/Spremni smo da se BiH sačuva kao država, ali tražimo više autonomije

Vrijeme:2 min, 1 sec

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da na dnevnom redu u Republici Srpskoj nije nikakva disolucija. Kada se o tome govori, kako navodi on, govori se samo u nekoj mogućoj, eventualno, dalekoj budućnosti, “ako ne bude uspješna realizacija koncepta dogovora i uvažavanja naših stavova”.

“Vjerojatno je teško političkim Bošnjacima prihvatiti samo postojanje RS-a. Isto tako, mora se shvatiti da je potpuno ravnopravno s tim teškim shvaćanjem za Bošnjake, postojanje RS-a. I za nas Srbe je teško shvaćanje da smo u okviru Bosne i Hercegovine. I tu treba tražiti pomirenje, neku vrstu uvažavanja, da prekinemo jednom ta stalna nadgovaranja o nadležnosti, da jednog dana podvučemo tu crtu i kažemo nećemo dirati, idemo sada razvijati taj sustav, a ne uporno, sad kad je nestao visoki predstavnik s tim mjerama koje je donosio, pojavljuje se u istom konceptu razvlašćivanje RS-a”, kaže Dodik u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE).

“Ustavni sud s dva Bošnjaka i tri stranca, ponekad i dva Hrvata, donosi mjere veoma teške i neprihvatljive za Republiku Srpsku. Tu se ne može izgraditi povjerenje. Neke stvari moraju biti jasne. Imate Ustav koji svi znamo čitati, a ne da se pojedinačnim mjerama, naknadno, redefinira Ustav. Imate jednu situaciju napisanu u Ustavu i sasvim drugu koja je postavljena u stvarnom životu. To su stvari koje se moraju rješavati”, ističe Dodik.

Kako kaže, ništa ovdje nije završeno u smislu izgradnje sustava u Bosni i Hercegovini.

“Samo, pogrešno je misliti da one odluke koje je nametnuo visoki predstavnik mogu preživjeti ako im mi ne damo novu verifikaciju. Kad kažem mi, mislim na svi i u Bosni i Hercegovini. Dakle, ovdje nikakve priče nema da mi poduzimamo nekakve mjere vezano za disoluciju. Pogledajte, sve se diglo oko izvanrednog stanja. U Republici Srpskoj će vjerojatno Vlada oko 10. svibnja predložiti Skupštini da ukine odluku o izvanrednom stanju i da vratimo u stanje izvanredne situacije gdje će Parlament nesmetano ponovo početi da radi”, rekao je Dodik.

Nikakve namjere o izvanrednom stanju nisu bile separatističke, naglasio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Naprosto obrambeno-zdravstvene mjere koje smo trebali provoditi. U svakom slučaju, mi smo spremni prihvatiti taj obujam koji Bošnjaci žele, da se sačuva Bosna i Hercegovina kao država na sadašnjoj teritoriji, ali isto tako, moramo imati mnogo više autonomije nego što danas imamo. Ako je moguće to izgraditi, onda je i budućnost Bosne i Hercegovine izvjesna”, kaže on.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)