SVETAC DANA”Uskrsni ponedjeljak”

Vrijeme:2 min, 8 sec
Na Uskrsni ponedjeljak spominjemo se puta uskrsnulog Isusa s dvojicom učenika, koji su ga prepoznali, kada je lomio kruh.

Danas slavimo Uskrsni ponedjeljak. U stara se vremena Uskrs, kao najveći kršćanski blagdan, slavio punih osam dana, pa u velikoj mjeri i pedeset dana nakon Uskrsa, sve do Duhova. Uskrsni ponedjeljak danas je drugi dan svetkovine Uskrsa. U mnogim je zemljama katoličke tradicije današnji dan i državni praznik, te tako i neradni dan.

Danas u crkvama čitamo odlomak iz evanđelja po Mateju. Ono nam govori o ženama, koje su došle na Isusov grob te se, ne našavši u grobu Isusovo tijelo, žurno vraćaju ostalim učenicima. Dok su se tako vraćale, u susret im izlazi sam uskrsli Isus te ih pozdravlja pozdravom: „Zdravo!“, istim onim koji je anđeo gabrijel pozdravio Mariju. Žene na to padaju ničice do Isusovih nogu te mu se duboko klanjaju. Isus ih smiruje, te im govori da odu učenicima i kažu ima da se zapute u Galileju, gdje će Ga susresti.

I nama danas, u današnjim teškoćama i strahovima, putokazom mogu biti Isusove riječi ženama: „Ne bojte se!“. I mi smo danas kao i one tada u nedoumici, ne znamo često u šumi informacija raspoznati što je istina, bojimo se nepoznatoga. Susret s Isusom u Svetom pismu i pobožnoj molitvi može nam, baš kao i susret žena s Isusom na današnju svetkovinu, otjerati strahove i nedoumice te nas ispuniti onim mirom koji samo Uskrsli može dati.

Danas slavimo i svetog Martina I., papu.

Martin je rođen u Todiju u Italiji u šestom stoljeću. Za papu je izabran  649., a na papinskoj stolici se održao 653. Po izboru za papu, nije, kako je do tada bio običaj čekao da ga potvrdi bizantski car, nego se odmah dao ustoličiti u Lateranu te je dao sazvati sinodu zapadnih biskupa. Na njoj je osuđen jedan carski edikt, te je zatraženo da i istočni biskupi donesu sukaladnu odluku. Car Konstans se razbjesnio te je u Italiju poslao svoga egzarha, namjesnika, da uhiti papu.

Međutim, egzarh se po dolasku u Italiju proglasio carem i podržao papu Martina. Kada je dotični egzah smrtno stradao na Siciliji, car je poslao novoga namjesnika i novu vojsku. On je osvojio Rim, uhitio papu Martina, smjenio ga te ga poslao u Carigrad. Ondje je papa osuđen zbog veleizdaje, javno bičevan i prognan na poluotok Krim u današnjoj Ukrajini. Rimski kler nato je prihvatio papinu smjenu i za papu izabarao Eugena I. Papa Martin umro je u bijedi u Hersonu na Krimu 16. rujna 655.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)