Put križa na Veliki petak u Vatikanu

Vrijeme:1 min, 26 sec

Umjesto tradicionalnog Puta križa na Veliki petak u rimskom Koloseumu, zbog pandemije koronavirusa ovogodišnja pobožnost održana je u večernjim satima, 10. travnja na Trgu Sv. Petra pod predsjedanjem pape Franje. 

Kao što je ranije bilo najavljeno pobožnost je organizirana na najpoznatijem rimskom trgu koji je ponovno bio bez vjernika. Pojedine postaje su bile oko obeliska u središtu trga i staze koja vodi prema središnjim vratima bazilike. Tim putem bile su upaljene stotine svijeća. U nošenju procesijskog križa izmjenjivale su se dvije grupe: prvu su činili zatvorenici iz Padove od koji su neki sudjelovali u pisanju meditacija dok su u drugoj skupini bili medicinski djelatnici Vatikanske zdravstvene službe. Sveti Otac je započeo pobožnost te je molio molitve poslije pojedine postaje i na kraju je udijelio svoj apostolski blagoslov.

Ovogodišnjih 14 meditacija povjereno je zatvorskoj kapelaniji iz Padove. Među autorima našlo se pet zatvorenika koji su pripremili prvu, treću, petu, sedmu i devetu postaju. Dvoje roditelja kojima su ubili kćer zaslužni su za drugu postaju, dok je majka utamničene osobe napisala četvrtu meditaciju, a šesta je djelo katehistice. Osmu postaju sastavila je kćerka čiji je otac osuđen na doživotnu robiju, desetu zatvorski odgojitelj, jedanaestu svećenik koji je bio optužen, ali poslije i oslobođen. Dvanaesta je djelo nadzornog sudca, trinaesta franjevca dragovoljca i posljednju četrnaesta napisao je zatvorski čuvar.

Cijela pobožnost trajala je sat i pol, započela je u 21 sat, a završila u 22 i 30. Prema običaju Vatican media radila je direktan prijenos, a svi zainteresirani mogli su besplatno preuzeti sliku te ju emitirati.

Obredi Velikog tjedna u Vatikanu nastavljaju se sutra Vazmenim bdijenjem koje počinje u 21 sat, a predvodit će ga papa Franjo.

 

D.K/KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)