SVETAC DANA”Sveti Dionizije Korintski”

Vrijeme:1 min, 0 sec

Biskup, crkveni pisac.

08. TRAVNJA

O samom Dionizijevom životu ne znamo puno. Iz povijesnih izvora znamo da je bio biskupom Korinta oko 170. godine, jer je u tome razdoblju pisao papi Soteru. Euzebije spominje da je biskupovao za cara Marka Aurelija. Zapravo za Dionizija i znamo jedino preko svetog Euzebija. Euzebije spominje sedam Dionizijevih pisama ili poslanica različitim Crkvama, kao i neka njegova privatna pisma u kojima daje duhovne savjete.

U svojim pismima Dionizije naučava pravovjerni nauk, te savjetuje crkvene zajednice da sačuvaju mir i jedinstvo. Potiče vjernike da žive u skladu s Evanđeljem, i da se čuvaju otpada od vjere. Spominje svetog Dionizija Areopagita kao prvog biskupa Atene. Piše vjernicima protiv hereze marcionizma, te ih potiče da sami ne upadnu u herezu.

Poticao je vjernike na uzdržljivost i očuvanje braka, i zagovarao milosrđe prema onima koji su upali u grijeh ili herezu. Biskupe savjetuje da vjernicima ne nameću preveliku suzdržljivost, nego da imaju u vidu ljudsku slabost. Najpoznatije mu je pismo Rimljanima, jedino od kojega su sačuvani ulomci. U njemu hvali rimsku Crkvu kao primjer drugima u borbi sa teškoćama i progonima.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)