SVETAC DANA”Sveti Izidor Seviljski”

Vrijeme:1 min, 12 sec
Biskup, znanstvenik, crkveni naučitelj.
04.TRAVNJASveti Izidor je rođen u obitelji svetaca u Španjolskoj u šestom stoljeću. Dva su mu brata i sestra također sveci. Braća su mu bili biskupi a sestra opatica. Jedan od braće koji su postali sveci, Leander, preuzeo je Izidorovo obrazovanje ali je prema njemu bio izuzetno strog i grub, te ga je često fizički kažnjavao. Izidor je ubrzo, potaknut takvom stogoćom, pobjegao od kuće , ali se ubrzo iz grižnje savjesti vratio kući. Brat ga je nato zatvorio u samostan. Izidor je kasnije oprostio bratu te je kasnije s njim tijesno surađivao. Zbog bratova postupanja Izidor ipak nije zamrzio učenje i znanje. Kasnije je postao poznat kao najveći učitelj Španjolske.

Promicao je uspostavu sjemeništa u svakoj biskupiji Španjolske. Za sjemeništa je sastavio izuzetno sveobuhvatan program. Njegova enciklopedija, nazvana Etimologije, bila je najpoznatiji izvor srednjovjekovnog znanja u mnogim područjima. Izidor je pisao knjige o gramatici, astronomiji, geografiji, povijesti i mnogim drugim disciplinama. U Španjolsku je ponovno uveo Aristotelov nauk.

Na biskupskoj stolici u Sevilji naslijedio je brata Leandera i ondje je biskupovao preko trideset godina. Crkvom je upravljao putem mnogih sinoda. Vizigote je preveo s arijanizma u katolicizam. Umro je 636. u dobi od skoro osamdeset godina, podijelivši prije smrti sav svoj imetak siromasima. Moći u se čuvaju u katedrali u Murciji. Dante ga spominje u svome Raju, a lik mu se nalazi i u grbu nogometnog kluba Sevilla.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)