J. Jović: Najteže kritike na račun Zorana Milanovića došle su neočekivano iz njegova tabora

Vrijeme:2 min, 8 sec

 Nakon Milanovićeve inauguracije

Prođe predsjednička inauguracija, obznaniše se savjetnici, ali dojmovi se još nisu stišali. Najprije napuštanje Trga svetoga Marka kao mjesta prisege i svečanosti? Krleža je u svojoj gorčini 1917. pjevao:

“Na trgu svetoga Marka mrtvih kliču kolone/Na Trgu svetoga Marka gasnu hrvatske boje.” Eto baš zbog tog Jovićpovijesnog usuda, a ne radi neke pompe, trebalo je ostaviti ceremoniju baš na tom trgu, da narod i svijet vide kako opet žive te hrvatske boje, pa makar Dejanu J. smetala slika crkve s grbom na krovu. Ni himna nije bila primjerena. Josipa Lisac može pjevati svoje pjesme u svom stilu kako hoće, ali ne može pjevati himnu tako da to više ne bude himna.

Pretežiti je dojam kako se inauguracijskom govoru nema što prigovoriti. Oslikan je u brojnim komplimentima kao uključiv, moderan, čak veličanstven. Mnogi su primijetili kako je to bio neki novi, skoro novorođeni Zoran. Objektivno, bijaše to korektan, kurtoazan govor u kojemu su istaknute neosporne vrednote zapadne demokracije, ali ništa više od toga. Moglo bi ga se hvatati i za nedosljednosti. Na primjer, govorio je o neovisnosti medija, a kao premijer je donio Zakon o HRT-u kojim je omogućeno da šef Vlade praktički sam postavlja upravljačku ekipu ove ustanove.

Ili, govorio je o jednakim šansama za sve, ali čisto sumnjam kako svi mogu, kao on, poslati sina na školovanje u MilanovićNizozemsku. Njegova prva izjava kojom je omalovažio hrvatsku “Inicijativu tri mora” i osobito spremnost SAD-a da financijski pomogne toj inicijativi nije baš državnička.

Ipak, najteže kritike na račun Zorana Milanovića došle su neočekivano iz njegova tabora. Najprije je gunđanje izazvalo nepozivanje na svečanost Davora Bernardića, koji je navodno najzaslužniji za njegov uspjeh. Možda se Milanović prestrašio da mu Bero opet ne ukrade show, kao ono u večeri trijumfa, ili se osvetio za oštre kritike koje je predsjednik SDP-a upućivao na njegov račun prije godinu dana. Arsen Bauk na nož je dočekao Milanovićev stav kako on ne želi biti korektivan, nego konstruktivan.

No najviše reakcija iz bliskih izvora izazvalo je imenovanje Jadranke Žarković, bivše voditeljice Agencije za obrazovanje, savjetnicom. Milanović je odmah “izgubio povjerenje” Zagreb Pridea jer je gospođa Žarković nešto surađivala s udrugom “U ime obitelji” i Generalskim zborom, a to je neoprostivo. Označili su je “saveznicom desnog klerikalnog pokreta”. Tu kritiku treba uzeti ozbiljno, jer su homo-udruge jače od masona. Kad one zagrizu, ne puštaju. Onda je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla kako o ovoj gospođi ne može kazati ništa dobroga. Mediji su otkrili kako je imala čak tri mobitela…

Josip Jović

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori