Građani Wuhana u rukama lokalnih odbora

Vrijeme:3 min, 4 sec

Grad Wuhan je većinu svojih stanovnika de facto stavio u kućni pritvor. Za bilo šta što im je potrebno, uključujući i medicinsku pomoć, moraju se obratiti lokalnim odborima u susjedstvu. A oni su preopterećni.

Šen svakodnevno zove svoj lokalni odbor, jer je njen otac zaražen virusom COVID-19 poznatijim kao koronavirus. Stanje mu se svakim danom pogoršava, temperatura raste, slabo jede, a tu su i bolovi u grudima. Da bi stigao do bolnice, lokalni odbor mora mu osigurati prijevoz. „Svakog dana nam kažu da sačekamo. Ali, niko ne dolazi”, kaže Šen u telefonskom razgovoru za DW.

Situacija (nije) pod kontrolom

Šen vjeruje da se otac zarazio prilikom kupovine, krajem siječnja, kada je počela blokada Wuhana, i kada se shvatilo da je širenje virusa nemoguće spriječiti. Mnogi stanovnici Wuhana su tada pojurili da nabave zalihe hrane.

Desetak dana kasnije, otac dobija povišenu temperaturu i liječnici uspostavljaju dijagnozu – koronavirus. Dali su mu lijekove i poslali ga kući, jer simptomi nisu bili tako teški. U međuvremenu se njegovo stanje pogoršalo, ali odlazak u bolnicu još uvijek nije jednostavan. „Uskoro ćemo ostati bez lijekova. Ne znam što ćemo onda raditi”, rekla Šen za DW prije tjedan dana.

Sportska dvorana u Vuhanu pretvorena u karantinSportska dvorana u Wuhanu pretvorena u karantenu

Od izbijanja epidemije, bolnice u Wuhanu su preopterećene. Na početku su društvene mreže bili preplavili video snimci pretrpanih hodnika i medicinskog osoblja koje zbog gužve i neprestanog rada dobija živčane slomove.

U međuvremenu su vlasti podigle improvizirane bolnice od kontejnera i desetine sportskih dvorana i hotela pretvorila u karantene. Ipak, broj zaraženih raste, a mnogi nemaju pristup odgovarajućem liječenju.

Kućni pritvor

Kako bi se spriječili kaos i širenje virusa, grad Wuhan je de facto uveo kućni pritvor za 11 milijuna građana. Ako nekome nešto treba, mora se obratiti takozvanim susjednim odborima koji u Kini predstavljaju bazu partijskog sustava.

„Ne vrijedi ih zvati”, kaže nam Čen, koja kao ni Šen ne želi da joj objavimo pravo ime. Ona sa sestrom živi sa bakom i djedom, tetkom i bratićem. Djed i baka su u preboljeli koronavirus i dobro su. Zbog sumnje da je zaražen, bratić je smješten u hotel koji služi kao karantena. Tetka je zbog koronavirusa u improviziranoj bolnici, ali s obzirom da joj je par tjedana prije izbijanja epidemije dijagnosticiran rak pluća – tamo se ne može adekvatno liječiti. U normalnim bolnicama se odavno niko ne javlja na telefon. „Preostao nam je samo lokalni odbor”, kaže Čen.

Ključna uloga lokalnih, susjednih odbora

Sajamska hala pretvorena u karantin, VuhanSajamska dvorana pretvorena u karantenu, Wuhan

Partija i država zadiru u sve pore života kineskog društva. Lokalni odbori u principu nemaju neku važnu ulogu: brinu se da zidne novine budu redovno opremane najnovijom partijskom propagandom ili organiziraju aktivnosti za penzionere u gradskoj četvrti.

Ali, s obzirom da u borbi protiv koronavirusa država mobilizira sve resurse, ti odbori su odjednom dobili ključnu ulogu. U Wuhanu su lokalni odbori zaduženi za sve što je potrebno građanima u blokadi – oni organiziraju prijevoz pacijenata u bolnice i isporuku lijekova. Oni kontroliraju poštovanje karantene i odlučuju tko prvo mora u bolnicu. Odjednom šačica dobrovoljaca, uglavnom penzionera mora donositi važne odluke i osigurati osnovne stvari za stotine domaćinstava.

Poziv u pomoć na internetu

Stotine građana koji su digli ruke od lokalnih odbora pomoć traže preko interneta. „Ako neko može pomoći, neka nam pomogne“, napisala je Šen s početka ove priče. Na pitanje DW-a od koga zapravo očekuje pomoć, uzdišući kaže „Ne znam. Sve me to čini jako tužnom”.

Ona i majka pokušavaju njegovati bolesnog oca. Ali, sada i one pokazuju prve simptome zaraze. Je li kašalj simptom koronavirusa, ne znaju. Da bi to saznale potreban im je prijevoz do bolnice. Ali u lokalnom odboru se niko ne javlja na telefon.

 

dw.com/ https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)