PREDSJEDNIK CRNE GORE ĐUKANOVIĆ: Nazočiti ću obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Vrijeme:2 min, 23 sec

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potvrdio je da će 11. srpnja nazočitiobilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, kao jedan od lidera koji priznaje da se u ovom gradu 11. jula 1995. godine dogodio genocid.

Ovu informaciju Đukanović je potvrdio i u gostovanju u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji. Kazao je i kako u BiH neće doći 2. i 3. ožujka iako su ga dva člana Predsjedništva BiH pozvala.

“Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti dio te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH. Ako me pozovu, doći ću u Srebrenicu na godišnjicu. Prisustvom ću pokazati i odati počast žrtvama genocida, Skupština Crne Gore je među prvima u svijetu usvojila Rezoluciju o genocidu, ja sam rekao da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25. godišnjicu”, rekao je Đukanović, prenosi Klix.

Đukanović je dodao i da mu se čini kako se Dodik još uvijek nije pomirio s činjenicom da je Republika Srpska entitet, te da konfuziju u Bosni i Hercegovini korisiti za ostvarivanje vlastitih ciljeva.

“Dodik je sudjelovao u kampanji za nezavisnost Crne Gore. Pomagao mi je i dolazio u Crnu Goru, razgovarao sa Srbima koji su se u Crni Goru doselili iz Hercegovine a danas je protiv Crne Gore?! Dodik se suprotstavio mom dolasku u BiH, i to dolasku koji se trebao realizirati na njegov poziv! Kad je bio predsjedavajući, u prosincu 2018. godine zvao me je službeno, sada me ne zove”, kazao je i dodao da uprkos Dodikovom stavu prema Crnoj Gori neće promijeniti stav o BiH.

Kazao je i da je Crna Gora i dalje prijateljski nastrojena prema Bosni i Hercegovini, te da je nefunkcionalnost u našoj zemlji teža od svih problema koje Crna Gora ima.

“Pokušavaju držati tu nefukcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefukcionalnost, sada je došlo vrijeme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cijepanje BiH vraća nas u rat. Ovo je pitanje u koje su uključeni Europa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reagira, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti. Dodik radi ono što on misli da treba biti. Mislim da on sam ovo ‘gura’ više nego Vučić”, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao i kako moramo pamtiti sve nevolje koje su se dogodile devedesetih godina, te da put do zajedničke budućnosti ovisi od isprike i priznavanja grešaka.

“Mi smo to uradili, ali, na pomolu su nove opasnosti. Nemaju hrabrost i nisu spremni reći da je bio genocid. Trebaju reći da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekt”, rekao je i dodao kako je opasno što se državna politika igra nacionalizmom.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori