Odbijena ponuda Abraham grupacije za Aluminij

Vrijeme:3 min, 39 sec

Skupština dioničara mostarske tvornice “Aluminij” odbila je danas ponudu Abraham grupacije za najam dijela nekadašnjeg postrojenja “Aluminija”, potvrdio je opunomoćenik Vlade FBiH Stipo Buljan.

U izjavi za medije, rekao je kako je i sam glasovao protiv, tvrdeći da u ponudi postoji i niz nejasnoća, javlja Anadolija. Naveo je kako je Vlada FBiH, prije svega, trebala zaštititi radnike, a što, kako tvrdi, ponuđenim nije definirano. Kaže i da su uočene tehničke pogreške zbog kojih bi, sve i da je ponuda bila izvrsna, bio primoran glasovati protiv.

Svega 22 posto članova Skupštine bilo je za to da se prihvati ponuda Abraham grupacije. “Odluku je Nadzorni odbor donio na ime druge kompanije, umjesto na onu koja je trebala sklopiti ugovor sa ‘Aluminijem’.

Prijedlog je bio da to bude ‘Aluminij’ dd Mostar sa Aluminij Industryjem, dok je u ugovoru to Abraham grupa. Dakle, riječ je o dvije pravne osobe iz Federacije BiH i jednoj stranoj“, rekao je Buljan.

Podsjetio je kako je Vlada FBiH svim akterima naložila da se ugovor nastoji korigirati u roku od mjesec dana. Govoreći o eventualnom zahtjevu za plaćanje električne energije, konstatovao je da bez obzira na to što se na nešto gleda navijački, zakoni se do kraja moraju poštovati. “To je nešto što je neprovodivo. Ono što se tiče struje piše u memorandumu o kojem se Vlada jučer nije ni očitovala. Tek sad je jasno što za BDP znači i šta je značio ‘Aluminij’.

Pokazatelji kažu da imamo značajan pad, te da su brojne kompanije revidirale planove. Ulazimo u eru u kojoj će aluminijska industrija izgledati drugačije nego danas. Ova kuća potrebna je i Federaciji i Bosni i Hercegovini“, komentirao je Buljan.

On je istaknuo i kako se mnogo vremena izgubilo, a da se nije ozbiljno tragalo za dugoročnim rješenjem za posrnulog hercegovačkog giganta. “Imali su 120 dana da razmisle. Nažalost, na kraju se dospjelo u slijepu ulicu. Ne znam tko je odgovoran. Uprava najviše, ali se nitko ne može amnestirati“, rekao je opunomoćenik Vlade FBiH.

Iznos za najam naveden u ponuđenom ugovoru, prema riječima dioničara, je minoran. I zbog toga je, kažu, ponuda bila neprihvatljiva.

“Ponuđen je iznos od 30 tisuća maraka. Vlada mora štititi svoju imovinu i radna mjesta, a to se ovim ugovorom ne jamči ni u tragovima. Stavka o struji ne postoji u ugovoru, već samo u memorandumu. Odluka koja je ponuđena Skupštini adresirana je na jednu, a ugovor na sasvim drugu kompaniju“, rekao je na kraju Buljan, te potvrdio da je predstavnik Republike Hrvatske glasovao za prihvatanje ponude.

Predstavnik Udruženja dioničara Aluminija Dial Ivan Šakota rekao je da se Nadzorni odbor poduzeća u posljednje vrijeme ponašao sramno, te da je ponuda koja je danas odbijena ustvari ponuda kakva bi se objektivno mogla ponuditi za iznajmljivanje prosječnog kafe bara u Gradu Mostaru.

“Politika se očigledno uplela u sve. Predstavnici Hrvata se imenuju i biraju silom, pa sad nemamo željene rezultate. Ovo je lakrdija. Novi direktor zaslužuje podršku. Treba mu pomoći. Dobar je i pošten“, kazao je.

Slično je razmišljanje i njegovog kolege Zlatka Topića – Bele. On je naveo da je ishod Skupštine sasvim očekivan. Kazao je i kako je osobno od Vlade tražio da se ponuda Abraham grupacije odbaci, jer je ona “sramna i ponižavajuća“ za kuću kakva je Aluminij.

“Mnogo je načina da se ovo riješi. Odgovornost je, prije svega, na Vijeću ministara i Vladi FBiH. Aluminij kao kompanija u kojoj većinom rade Hrvati nije pažena od strane vlasti na način kao, recimo, rudnici kojim bošnjačka strana daje po 200 milijuna maraka. Za ljevaonicu smo tražili 15 milijuna, kako bi se omogućio spas, ali to nismo dobili. Tako bi Aluminij krenuo dalje. Molio sam i Nadzorni odbor da podnesu ostavke, jer su oni ti koji su Aluminij doveli u ovakvo stanje. Sve uprave radile su na štetu preduzeća“, izjavio je Topić.

Proizvodnja u Aluminiju stala je 10. srpnja prošle godine, nakon čega su uručeni otkazi za oko 70 posto tadašnje radne zajednice. Sredinom prošlog mjeseca rješenja o otkazu potpisali su i preostali radnici.

Nedavno je imenovan novi direktor Ante Rezić, i to nakon što je ostavku podnio Dražen Pandža. Od dana kada je proizvodnja stala do danas mnogo se špekulira o eventualnim investitorima, međutim zasad pravih ponuda nema.

Govora je bilo o ulagačima iz Arapskih Emirata, a najviše spominjana je upravo Abraham grupacija, čije su i ranije ponude glatko odbijane. Aluminij je do srpnja zapošljavao oko 900 radnika.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori