OD VELIKOG ZNAČAJA ZA PREVENCIJU: Novo otkriće znanstvenika: Ova životinja je mogući izvor koronavirusa VIJESTI

Vrijeme:1 min, 34 sec
Posljednje otkriće bit će od velikog značaja za prevenciju i kontrolu podrijetla virusa, objavio je na službenim stranicama poljoprivredni fakultet Sveučilišta South China koje je predvodilo istraživanje.

 

Kineski znanstvenici ustvrdili su da je ljuskavac, sisavac kojim se ilegalno trguje zbog ljuski i mesa, mogući izvor koronavirusa koji je usmrtio preko 600 ljudi u Kini, prenose agencije.

“Posljednje otkriće bit će od velikog značaja za prevenciju i kontrolu podrijetla virusa”, objavio je na službenim stranicama poljoprivredni fakultet Sveučilišta South China koje je predvodilo istraživanje.

Ljuskavcima se najviše trguje u Aziji, iako je zaštićen međunarodnim pravom. Meso ljuskavca smatra se delicijom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini, navodi Svjetski fond za zaštitu prirode. Koronavirus je u Kini usmrtio 636 ljudi, a zaraženo je više od 30 tisuća. Vjeruje se da je epicentar zaraze tržnica u Wuhanu u središnjoj provinciji Hubei gdje se prodaju i divlje životinje.

Genom novog soja koronavirusa izdvojenog iz ljuskavca podudara se 99 posto s onim zaraženih ljudi, objavila je kineska novinska agencija Xinhua. Istraživanjem je utvrđeno da su ljuskavci “najvjerojatniji domaćin” virusa.

No, profesor veterinarske medicine na Sveučilištu u Hong Kongu, Dirk Pfeiffer, upozorio je da studija ne može još konačno potvrditi da su virus prenijeli ljuskavci.

“Konačne zaključke možete izvući samo ako usporedite prevalenciju (koronavirusa) između različitih vrsta na temelju reprezentativnih uzoraka, što ovi uzorci gotovo sigurno nisu”, rekao je Pfeiffer.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Hong Kongu objavio je da je razvio bržu dijagnostičku metodu za otkrivanje koronavirusa.  “Rano otkrivanje zaraženih koronavirusom postao je trenutni izazov u svijetu zbog razvoja epidemije”, priopćili su sa Sveučilišta.

Znanstvenici navode da novi uređaj, s najnovijom tehnologijom mikrofluidnih čipova, može otkriti virus u samo 40 minuta, u usporedbi s trenutno korištenom metodom polimerazne lančane reakcije (PCR) koja traje sat i pol do tri sata, prenosi Hina.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori