Soroš bi odlučivao što su “lažne vijesti” na Facebooku

0

Pravi se javio – Soroš prigovara Zuckerbergu za maksimizaciju profita 

George SorosKontroverezni američko-mađarski milijarder George Soroš žestoko je prozvao prvog čovjeka Facebooka, Marka Zuckerberga, tvrdeći – u tekstu za list The New York Times – kako zbog profita ne želi zauzdati korištenje njegove platforme za razne političke svrhe. Također tvrdi kako Zuckerberg time pomaže Trumpu da ponovno osvoji predsjedničke izbore koji će se u SAD-u održati početkom studenog ove godine.

“Na ovaj ili onaj način Mark Zuckerberg mora biti maknut s vodeće pozicije u Facebooku”, poručio je Soroš. “Njegova politika maksimizacije profita stvorila je neformalnu međusobnu potporu između Trumpa i Facebooka – Facebook će pomoći Trumpu ponovno osvojiti izbore, a Trump će zauzvrat braniti Facebook od napada regulatora i medija”, rekao je.

Podsjetimo, od Zuckerberga se traži da spriječi širenje tzv. “lažnih vijesti” na njegovoj platformi, no, to i nije baš tako jednostavno. Kao prvo, ne govorimo o egzaktnoj znanosti – tko će dakle reći što su “lažne vijesti” u politici? Soroš i drugi anti-Trumpovci voljeli bi da se Facebook cenzurira maksimalno i ne smeta im činjenica da bi to bilo očigledno gušenje slobode govora.

Zuckerberg pak u ovoj priči gleda svoj interes te zna da ako krene snažno regulirati informacije na Facebooku (već se to čini, ali ne toliko žestoko koliko bi Soroš želio) to može dovesti do pada popularnosti njegove platforme koja je već godinama apsolutno dominantna u sektoru društvenih mreža.

 

Advance.hr/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara