POVIJESNICE: Na današnji dan 1995. – međunarodna zajednica predstavila plan Z-4

Vrijeme:2 min, 3 sec
Da je doprinos međunarodne zajednice, a osobito većine zemalja EU, hrvatskoj borbi za slobodu bio na štetu Hrvata već znaju i ptice na grani.

Ipak, katastrofalne posljedice koje bi imao ponuđeni plan Z-4 za nas Hrvate značile bi praktički: uništenje Hrvatske kroz trajnu nestabilnost, necjelovitost, separatističke težnje i druge štete.

Praktički Hrvatska ne bi mogla funkcionirati, bolje rečeno bila bi slična današnjoj BiH, ako ne i u težoj situaciji.

Plan Z-4 naziv je za Nacrt sporazuma o Krajini, Slavoniji, Južnoj Baranji i Zapadnom Srijemu, kojeg su izradili veleposlanici zemalja Kontaktne skupine: SAD-a, Rusije, EZ-a i UN-a (koje su se sastajale u Zagrebu u ruskom veleposlanstvu od 22. ožujka 1994).

Podsjećamo, u tom trenutku još uvijek je gotovo 1/3 teritorija naše domovine bila pod okupacijom Srba.

Plan je sadržavao praktički plan stvaranja srpske države na okupiranom teritoriju Republike Hrvatske. Njime bi bila legalizirana srbijanska okupacija, a srbijanska paradržava dobila bi pravo na svoju vojsku, policiju, novac, ministarstva, parlament i predsjednika.
To bi našu domovinu odvelo u katastrofu.

Odbor za mirnu reintergraciju hrvatskih okupiranih područja na saborskom zasjedanju 6.ožujka 1995. zaključio je da je plan Z-4 za Hrvatsku neprihvatljiv.

Nešto ranije Odbor za ustav konstatirao je da je plan suprotan hrvatskom Ustavu koji se protivi federalizaciji i konfederalizaciji Hrvatske. Hrvatska je samo načelno prihvatila plan kao polazište za pregovore s pobunjenim hrvatskim Srbima, dok istodobno pobunjeničko rukovodstvo iz Knina nije ni željelo primiti plan od 53 stranice i nekoliko aneksa, a srbijanski predsjednik Milošević nije čak želio ni primiti četvoricu veleposlanika.

Franjo Tuđman shvatio je, kao državnik i vizionar, da je Hrvatska spremna za vojnu pobjedu nad Srbima. On se pravio, pred međunarodnom zajednicom, zainteresiranim za plan Z-4 iz razloga jer mu je Nacionalna središnjica za elektronsko izviđanje već dostavila podatke, prisluškujući i Beograd i Knin kako ga pobunjeni Srbi neće prihvatiti. To je bio odličan povod za Vojno-redarstvenu operaciju Oluja koja je jednom zauvijek pomela srbijanske planove i želje da stvore državu na hrvatskom državnom teritoriju, piše narod.hr

 

https://kamenjar.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)