Britanska vlada premijera Borisa Johnsona doživjela je u ponedjeljak u parlamentu prvi poraz od izbora u prosincu, jer je gornji dom parlamenta glasovao za zaštitu prava europskih građana u Britaniji nakon Brexita.

Dom lordova glasovao je većinom glasova (270 glasova za prema 229 protiv) za amandman koji su podnijeli proeuropski liberalni demokrati, a koji bi europskim građanima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete za to dao automatsko pravo ostati u zemlji nakon Brexita, a da ne moraju podnijeti zahtjev vladi za to, prenosi Reuters.

Amandman također, podrazumijeva da državljani EU u Britaniji dobiju fizički dokaz za svoje pravo na boravak u toj zemlji. Državljani EU trenutno se mogu registrirati online kako bi potvrdili svoj status na boravak, ali ne dobivaju nikakav fizički dokaza o pravu na ostanak. Vlada je samo rekla da će ljudi dobiti “siguran digitalni status” koji se odnosi na njihovu putovnicu.

Prošlog tjedna, koordinator za Brexit Europskog parlamenta Guy Verhofstadt rekao je da mu je Britanija rekla da razmatra mogućnost pružanja fizičkog dokumenta građanima EU-a, ali je tada Johnsonov glasnogovornik rekao da nije upoznat s bilo kakvim planovima.

Bilo kakve izmjene zakona koje usvoji Dom lordova moraju se vratiti u Donji dom na odobrenje što znači da na kraju mogu biti i odbačene.

U gornjem domu parlamenta u tijeku je debata o prijedlogu zakona o povlačenju Britanije iz EU, kojim se određuju uvjeti za izlazak te zemlje iz bloka.

Oba doma parlamenta moraju usvojiti zakon prije 31. siječnja, ako Britanija želi napustiti EU na vrijeme.

 

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.