Bošković o reakcijama iz SDA: Ako se sudi Bošnjacima – presuda je politička, kada se sudi drugima – sve je OK

Vrijeme:1 min, 58 sec

Salmir Kaplan (SDA), optužen da je 2016. godine prekinuo izborni proces u Stocu, u petak je na Općinskom sudu u Čapljini nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, kao i novčanom kaznom od 1.500 maraka. Nepravomoćno je na godinu i četiri mjeseca zatvora osuđen i Demir Mahmutćehajić, te na zatvor od 10 mjeseci Ahmet Ljubović, koji su također novčano kažnjeni s 1.500 i 1.000 maraka.

Sva trojica terete se za uništavanje izbornih isprava, sprječavanje službene osobe u obavljanju službenih radnji i oštećenje tuđe stvari.

Mladen Bošković, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, rekao je za Hrvatski Medijski Servis kako ne bi komentirao sadržaj prvostupanjske presude, međutim drži da treba komentirati reakcije na samu presudu, a u prvom redu reakciju koju potpisuje predsjednik Glavnog odbora SDA i predsjedatelj Skupštine HNŽ Šefik Špago.

Bošković je pojasnio kakvom se logikom vode iz SDA kada su u pitanju reakcije na sudske presude.

„Kada se sudi pripadnicima bošnjačkog naroda onda se donose političke presude, a kada se sudi pripadnicima hrvatskog, ili nekog drugog naroda, onda je to ok“, rekao je ironično Bošković, osvrćući se time na tezu predsjednika glavnog odbora SDA Šefika Špage koji je kazao kako je cilj presude zabrana političkog djelovanja Bošnjacima u Stocu.

“Cilj je diktatura jednog načina mišljenja i zabrana Bošnjacima da sudjeluju u političkoj borbi u Stocu. Apsurdno je da lokalno pravosuđe ni nakon tri godine nije utvrdilo tko je odgovoran za pokušaj izborne krađe, a donosi presude koje idu izravno u korist lokalnih vlasti, koje desetljećima provode politiku apartheida usmjerenu prvenstveno protiv Bošnjaka”, rekao Špago.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH poručio je da je konačno vrijeme da se pokaže da svi narodi i svi građani BiH trebaju biti jednaki pred zakonom.

„Svi oni koji su se ogriješili o ustave i zakonske propise koji vrijede u BiH, pa bili oni i pripadnici bošnjačkog naroda, vrijeme je da shvate da svi narodi i svi građani trebaju biti jednaki pred zakonom“, rekao je Bošković.

Podsjetimo, incident se dogodio u listopadu 2016. godine za vrijeme održavanja lokalnih izbora. Kaplan, koji je bio kandidat za načelnika Stoca, zajedno s još desetak osoba prekinuo je izborni proces, obrazlažući svoj čin pokušajem da se spriječi izborna pljačka.

Prema navodima optužnice, Kaplan, Mahmutćehajić i Ljubović pobacali su kutije s glasačkim listićima te fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)