VIDEO: The New York Times objavio snimak; radi se o rušenja ukrajinskog aviona u Iranu?

0

Ukrajinski avion koji se u utorak srušio iznad Teherana u Iranu oborila je raketa, izjavili su za Newsweek izvori iz Pentagona, viši američki obavještajac i iranski obavještajac. 

Tri službenika su rekla kako je avion srušila ruska raketa Tor-M1 zemlja-zrak.

Pentagon procjenjuje da je avion oboren slučajno.

Newsweek je priču objavio prvi, a u međuvremenu je prenose i RT, AP, AFP, CNN i BBC, pozivajući se na izjave američkih dužnosnika koji kažu da je vrlo vjerojatno kako je avion oboren raketom. Dužnosnici se pozivaju na američke obavještajce.

Pentagon bez službenog komentara

Kako javlja Reuters, američki dužnosnik je objavio kako su američki sateliti detektirali lansiranje dva projektila nedugo prije pada aviona, prije čega je došlo do eksplozije.

Vjeruju kako je rušenje aviona bilo slučajno, javlja Reuters.

Jedan američki obavještajac je uvjeren kako je Iran označio avion na radaru, nakon čega je došlo do lansiranja projektila, javlja CBS.

Pentagon i dalje ne daje službeni komentar.

Projektili bili aktivni nakon napada?

Newsweek javlja kako je avion prestao odašiljati podatke nedugo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

Izvor iz Pentagona vjeruje kako su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD-a. Iranci su, smatra, nakon napada aktivirali sve sustave protuzračne obrane u slučaju da dođe do američkog protuudara.

Newsweek je kontaktirao američko centralno zapovjedništvo, ali su odbili komentirati situaciju.

New York Times objavio snimku trenutka udara rakete u avion 

Američke novine The New York Times (NYT) objavile su kako su došle do videozapisa u kojem se vidi trenutak kada je ukrajinski avion pogođen blizu zračne luke u Teheranu.

Na snimci koju je objavio NYT navodno se vidi kako projektil pogađa objekt na nebu, otprilike u isto vrijeme kada je iznad tog područja letio ukrajinski zrakoplov. Nakon toga dolazi do manje eksplozije, ali, kako tvrdi NYT, avion pritom ne eksplodira već nastavlja s letom sljedećih nekoliko minuta i okreće se prema zračnoj luci.

Na putu prema aerodromu, avion je eksplodirao i srušio se, pokazali su drugi videozapisi koje je provjerio The New York Times.

Istu video snimku objavio je i CNN koji je naglasio kako za sada ne može provjeriti autentičnost videozapisa, ali da zgrade u njemu nalikuju onima u predgrađu Parand, blizu kojeg se srušio avion.

Videozapis je CNN-u i New York Timesu poslao Nariman Gharib. CNN je od njega zatražio više informacija o tome tko je snimio videozapis i kako je do njega došao, ali za sada nije dobio odgovor.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara