HNS ODBACIO I OSUDIO IZETBEGOVIĆEVE PRIJETNJE: Napad na konstitutivnost hrvatskog naroda napad je na BiH

Vrijeme:1 min, 12 sec

-Hrvatski narodni sabor (HNS) odbacuje navode predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, te osuđuje prijetnje nastavkom majorizacije koje narušavaju stabilnost političkog dijaloga, napominjući da je upravo politički dijalog preduvjet za izgradnju prosperitetne, stabilne i moderne domovine triju konstitutivnih naroda, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora apeliraju na odbacivanje izravnog narušavanja ustavom definiranih prava konstitutivnih naroda, napominjući da HNS u svojim zahtjevima za Hrvate ne traži veća prava od onih koja su zajamčena bošnjačkom i srpskom narodu”, priopćeno je iz HNS-a BiH.

HNS BiH navodi da je napad na konstitutivnost hrvatskog naroda napad na domovinu Bosnu i Hercegovinu, njezine temelje i njezinu budućnost.

“Pokušaji razgradnje temeljnih demokratskih principa legitimne zastupljenosti na svim razinama vlasti zabrinjavajući su politički instrument slabljenja pozicije hrvatskog naroda, diskreditacije prava jednakosti, te alarmantno narušavanje Ustava BiH”, priopćeno je iz HNS BiH.

Hrvatski narodni sabor napominje da je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim razinama vlasti ključno za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, te da to pitanje predstavlja prostor za iznalaženje političke suradnje kojom će se politički partneri dokazati opredijeljenost za mirnu, cjelovitu, naprednu i europsku BiH.

Iz krovnog političkog tijela Hrvata u BiH ističu da je europski put jedina budućnost Bosne i Hercegovine, koja se mora temeljiti na suradnji, međusobnom uvažavanju i kompromisu što će zajamčiti razvoj dugoročne stabilnosti, razvoja i napretka, koji su najvažniji prioriteti žitelja Bosne i Hercegovine.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori