PROBOŠNJAČKI POLITIČARI ŽELE DESTABILIZIRATI HERCEGOVINU: Parlamentarka iz SDA traži da se HNŽ otvori za prijem migranata

Vrijeme:3 min, 19 sec

 

”Institucije županije ne mogu se stavljati iznad državnih institucija i ministarstava”, poručila je u priopćenju za javnost Alisa Hajdarović, izaslanica SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH odgovarajući na priopćenja Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ-a i MUP-a HNŽ-a, u kojima se kao neprihvatljive odbacuju izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac o smještaju migranata u kamp Salakovac pored Mostara, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

”MUP HNŽ i Klub Hrvata u Skupštini HNŽ stavljaju se iznad države”, navodi Hajdarović dodajući kako Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, na čijem čelu je ministrica Semiha Borovac, upravlja Centrom Salakovac.

”Dakle, u isključivoj nadležnosti ministarstva i ministrice Borovac je da raspolaže i popunjava kapacitet Centra Salakovac, u skladu s ovlastima.

Centar Salakovac kojim upravlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uz značajnu pomoć domaćih i međunarodnih partnera, pozitivan je primjer načina funkcioniranja prihvatnog centra u kojem je pored smještaja i ishrane na bazi tri obroka dnevno osigurana i primarna zdravstvena zaštita, vakcinacija djece, neformalan vid obrazovanja kroz učenje jezika itd.

-U priopćenju ministarstva MUP-a HNŽ kaže se da ‘Ne dolazi u obzir dovođenje migranata u Salakovac’. Pozivam ministra MUP-a HNŽ-a da se informira, ukoliko ne zna, koje su nadležnosti MUP-a HNŽ, a koje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, navela je Hajdarović.

Dužnosnica SDA navodi kako, odgovarajući na tvrdnju da ”ministrica Borovac uznemiruje stanovnike HNŽ”, struktura stanovništva, prema zadnjem popisu u HNŽ mješovita, da je u strukturi stanovništva skoro podjednak broj Bošnjaka i Hrvata, te da klub zastupnika Hrvata ne može govoriti u ime stanovnika HNŽ.

”Klub Hrvata ističe da se ne smiju poduzimati nikakvi jednostrani potezi, bez suglasnosti lokalne zajednice i Skupštine HNŽ. Postavljam opet pitanje nadležnosti; od kada državna tijela moraju tražiti mišljenje i suglasnost nižih razina? Ministrica Borovac u svom četverogodišnjem mandatu nikada nije paušalno radila, nego je njezin rad u ministarstvu u potpunosti bio u skladu sa zakonom i ovlastima ministarstva. Ja, kao stanovnik HNŽ, te kao predstavnik Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ne dozvoljavam da se netko oglašava u moje ime i daje paušalne izjave, koje su navedene u datim priopćenjima” navela je Hajdarović.

Grubeša: Država na može smjestiti migrante u HNŽ bez odobrenja županijskih vlasti

HMS podsjeća kako su i Klub Hrvata u Skupštini HNŽ, a i MUP iste županije izričito protiv smještanja migranata i islamskih terorista – povratnika sa stranih ratišta na područje HNŽ-a čime bi se između spomenute HNŽ i USŽ mogao staviti znak jednakosti.

Da ministarstvo kojemu je Borovac na čeku ne može raditi bez suglasnosti županijskih vlasti danas je potvrdio i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Grubeša navodi da je politika regulacije migracija, izbjeglica i azila u nadležnosti institucija BiH, ali da se iste ne mogu izvršavati bez suglasnosti nižih razina vlasti.

Grubeša navodi da se vlasti na razini BiH ne mogu miješati u nadležnosti nižih razina vlasti i uzurpirati njihovu nadležnost te tamo smještati strance protivno pristanku tih vlasti.

Jasno je iz citiranih Ustavnih odredbi da institucije BiH nisu i ne mogu biti nadležne za reguliranje pitanja migranata na način na koji to neke političke struje pokušavaju progurati, pa samim tim niti odlučivati gdje će migranti biti smješteni”, kazao je Grubeša pojašnjavajući da iz toga proizilazi da će entiteti i niže razine vlasti sukladno njihovim nadležnostima odlučivati o smještaju migranata na njihovo područje.

Koordinirano u pokušaju destabiliziranja HNŽ-a

Pitanje prebacivanja migranata u Salakovac samo je jedan od instrumenata političkog Sarajeva kojima se želi destabilizirati područje Hercegovine. Tako se, primjerice, iz istog politički prosarajevskog miljea plasiraju informacije o prisustvu kancerogenog piralena u mulju s pročistača otpadnih voda u Mostaru iako je više ovlaštenih laboratorija takvu tvrdnju opovrgnulo.

Piralen se koristi kao argument za priču o zatvaranju regionalne deponije otpada “Uborak” u Mostaru, a glavni protagonisti takvih aktivnosti su osobe bliske Komšićevom DF-u, koji je produžena ruk SDA. Većima osoba koje su iskorištene u svrhu probošnjačkih političkih ciljeva živi u neposrednoj blizini Uborka, a svoje kuće izgradili su bespravno.

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)