Ilegalni migranti koji borave u kampu Vučjak kod Bihaća bit će izmješteni s te lokacije u srijedu, najavio je u ponedjeljak predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić

On je na konferenciji za novinstvo u Bihaću, koju je održao zajedno s voditeljem misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peterom Van der Auweraertom, kazao kako je već tijekom dana počela provedba ranije dogovorenog plana o zatvaranju kampa Vučjak, s tim da će fizičko premještanje migranata na druge lokacije, što je opisao kao “završnu fazu”, biti provedeno u srijedu.

“Potrebno nam je vrijeme (za premještanje migranata), a razlozi su tehnički i sigurnosni”, kazao je Ružnić.

Improvizirani kamp Vučjak je lokacija koju su lokalne vlasti u Bihaću uspostavile kako bi tamo boravili ilegalni migranti za koje nema mjesta u drugim kampovima.

No migranti koji su tamo stigli mjesecima su suočeni s krajnje nehumanim uvjetima boravka, jer noće pod plastičnim šatorima bez grijanja, struje i tekuće vode, a nerijetko spavaju u blatu na kartonima koje sami pribave.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović prošlog je tjedna tijekom posjeta BiH kazala kako se srami da takvo što postoji u Europi te se pridružila pozivima drugih međunarodnih predstavnika da se Vučjak što prije rasformira.

Županijski premijer Ružnić je potkraj prošlog tjedna s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem postigao dogovor o zatvaranju kampa Vučjak, što znači da će migranti koji se sada tamo nalaze biti premješteni u druge prihvatne centre u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Dio njih bi trebao biti prebačen u novi prihvatni centar koji se priprema u napuštenoj vojarni u Blažuju kod Sarajeva, no taj objekt još nije spreman.

Voditelj misije IOM Van der Auweraert kazao je u ponedjeljak kako će tehničko osposobljavanje bivše vojarne potrajati još nekoliko tjedana, jer je riječ o opsežnom poslu.

Dok se taj posao ne okonča, migranti će biti privremeno smješteni u već postojeći kamp Ušivak u mjestu Hadžići, također u blizini Sarajeva. Bude li povećan broj migranata kojima je potreban smještaj, IOM razmatra opciju njihovog privremenog prebacivanja u azilantski centar u Salakovcu u blizini Mostara, prenosi Hina.

Van der Auweraert je kazao kako je ipak najvažnije to što se Vučjak zatvara. “Ovo je prvi korak ka smanjenju (migrantskog) pritiska na Unsko-sansku županiju”, kazao je dužnosnik IOM-a.

Hrvati izričito protiv smještanja u Salakovac

Hrvatski politički prredstavnici izričito se protivi izmještanju migranata u prihvatni centar u Salakovcu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije ocijenilo je izjave državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac, o spremnosti kampa u Salakovcu da osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje koji su evidentirani u kampu Vučjak, kao potpuno neprihvatljive sa sigurnosnog aspekta, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

“Centar Salakovac djeluje kao centar otvorenog tipa kojeg korisnici-migranti slobodno napuštaju i bez ikakvih ograničenja se kreću širim područjem Hercegovačko-neretvanske županije, što izaziva strah i nelagodu lokalnog stanovništva, tako da najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika centra, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer smo poučeni višemjesečnim iskustvima policije Unsko-sanske županije”, stoji u reakciji MUP-a.

Dodaju kako je područje HNŽ već u velikoj mjeri opterećeno migrantskom krizom.

“Pored korisnika Centra Salakovac, postali smo jedna od značajnijih migrantskih ruta. Postupanje policije u vezi nedozvoljenih radnji migranata postali su skoro svakodnevica. U ovoj godini do sada je zabilježeno poduzimanje mjera i radnji prema migrantima u više od 150 slučajeva. Uloga i zadaća policije HNŽ je pružiti maksimalnu osobnu i imovinsku sigurnost svih građana ove županije i svih onih koji borave na ovom području, tako da ne želimo nove sigurnosne probleme koji se izazivaju jednostranim potezima, bez ikakvih procjena mogućih posljedica koji takvim činom mogu biti prouzročene”, smatraju u MUP-u HNŽ.

Podsjećamo, ministrica Borovac prije dva dana sastala se s Dunjom Mijatović, povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe, a fokus razgovora je bio na najugroženijim kategorijama migranata, koji su izrazili namjeru ili podnijeli zahtjev za azil i smješteni u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, a koji je, kako je rečeno, postao primjer za ostale centre namijenjene za smještaj migranata.

Na istup Semihe Borovac reagirali su iz Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ kazavši da takvi istupi uznemiruju stanovnike ove županije.

“Ministrica Borovac svojim aktivnostima trebala bi dati dio rješenja, no s porukama koje šalje u stvarnosti postaje novi dio ukupnog problema s nezakonitim migracijama. U potpunosti je zanemarena aktivnost sistemske pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i brige, a posebno humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim kampovima uz asistenciju centara za socijalni rad”, stoji u priopćenju.

Borovac je kritike s istih adresa dobivala i nakon što je ljetos kazala da bi u Salakovcu mogle biti smještene i obitelji bh. povratnika iz Sirije.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.