Projekt “Korijeni” povezao hrvatske učenike iz Žepča, Bavarske, Subotice i Vukovara

0

Učenici Osnovne škole Žepče, Osnovne škole “Matko Vuković” iz Subotice, Osnovne škole Antuna Bauera iz Vukovara te polaznici Hrvatske nastave u Bavarskoj zajedno su sudjelovali u videokonferenciji u sklopu pilot projekta “Korijeni” kojeg provodi Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Svojom nazočnošću na videokonferenciji, projekt je podržao i načelnik općine Žepče Mato Zovko te istaknuo važnost povezivanja najmlađih naraštaja Hrvata izvan RH s Hrvatima u domovini, prenosi Pogled.ba.

Ovaj susret učenici su dodatno obogatili video uradcima, recitacijama, pjesmom i igrokazom kojima su predstavili svoje škole te podsjetili na ljepotu hrvatske kulturne baštine i nedavno održanu manifestaciju Mimohod za Vukovar.

Povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske, posebice mladih naraštaja jedna je od važnih aktivnosti aktualne Vlade, pa je u tom cilju pokrenut pilot projekt “Korijeni”.

Cilj projekta je jačanje svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanje njegovog zajedništva; povezanosti i suradnje osnovnih škola koje pohađaju Hrvati izvan Republike Hrvatske s osnovnim školama u Republici Hrvatskoj te međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te država u kojima postoji hrvatska nacionalna manjina i iseljeništvo u osnovnoškolskoj dobi.

Također, jačanje hrvatskog identiteta osnaživanjem veza s Hrvatskom na razini prilagođenoj dječjoj dobi i pružanje kontinuirane podrške učiteljima hrvatskog jezika i kulture u iseljeništvu, kao i podršku hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu kroz njegovanje hrvatskog identiteta, povijesti, tradicije, kulture.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara