SVETAC DANA”Krist – Kralj svega stvorenog”

0

Isus Krist je Kralj svega stvorenoga, središte svemira i čovječanstva, Kralj naših srdaca.

24. STUDENOGA

Posljednju nedjelju liturgijske godine slavimo svetkovinu Krista – Kralja svega stvorenogNakon što su nam liturgijska čitanja u vremenu kroz godinu predstavljala razne faze Isusova života, od najave rođenja pa sve do smrti, dolazimo i do svetkovine u kojoj je Krist okrunjen kao Kralj neba i zemlje. Isus Krist nije došao na ovaj svijet da gospodari nad ljudima, da ljude tlači i iskorištava, već je došao da ljude spasi, da ih izbavi iz ropstva grijeha i zla, da ih oslobodi iz ruku svih onih koji čovjeka uništavaju i upropaštavaju. Ova je svetkovina plod svega što je Krist proživio. Čudesno rođenje, velom ovijeno djetinjstvo, slabo poznata mladost, početak javnog djelovanja, stupnjevito otkrivanje identiteta, slava i osporavanje, padovi i uzdignuća jesu događaji koji na svoj način otkrivaju i očituju Krista kao kralja.

Svetkovina Krista Kralja potiče nas na razmišljanje o smislu svjetske povijesti, ali i o različitom stavu u pogledu na nebesko i ljudsko kraljevstvo. Krist je više puta kazivao da je kralj, ali u odnosu na prolazna zemaljska kraljevstva, Kraljevstvo nebesko prvotno određuje ljubav prema čovjeku, želja da čovjek uvidi koliku nam je ljubav darovao Otac, i da nam konačno postane jasno tko smo, kamo idemo i koja je svrha našega života na zemlji.

Današnje evanđelje govori nam o tome kako je Krist gospodar povijesti i na kraju vremena izreći će svoj sud o svakom od nas. Stoga naša budućnost započinje već sada, ako ljubimo Krista i služimo siromašnima. Na to upućuju i riječi blaženog kardinala Alojzija Stepinca u propovijedi na blagdan Krista Kralja 26. listopada 1941. godine.

‘Kada dakle slavimo danas Krista kao kralja naših duša, nastojmo nasljedovati Njegove najljepše kraljevske kreposti upravo u ovim vremenima; krepost velikodušnosti i ljubavi prema bližnjemu, da ne potonemo svi skupa u pravom potopu mržnje, koja je zahvatila svijet…

O, koliko bi se ledenih srdaca otopilo, koliko zločina spriječilo, koliko suza pokajnica izvabilo na oči, koliko sreće na zemlji pojavilo, kad bi Isus Krist postao uistinu Kraljem naših srdaca, kad bi Njegov zakon postao pravilom ljudskog života, kad bi Njegova ljubav postala princip ljudskog djelovanja’.

 Himan

Ti, Kriste, Kralj si vjekova,
Ti vladar sviju narodâ,
Ti sudac si jedincati
Svih umova i srdaca.
Glavari svih te naroda
Pred svijetom javno častili,
A mi ti evo kličemo:
Ti višnji Kralj si sviju nas!
O Kriste, mira vladaru,
Pokori srca buntovna,
U jedno stado skupi sve
Od tebe što odlutaše!
Ti zato, ruke šireći,
Sa križa visiš krvavog
I probijeno sulicom
U plamu Srce otkrivaš.
Tä zato kruha, vina lik
Na žrtveniku krije te,
I s probodenih grudi ti
Spas djeci tvojoj izvire.
Sva slava tebi, Isuse,
Što vlašću svijetom upravljaš,
I Ocu s Duhom preblagim
U vječne vijeke vjekova. Amen.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara