Zorica Vuković: “Naš način života”

Vrijeme:6 min, 38 sec

 

Rekli bismo da ništa nije slučajno. Tako nije slučajno da je u jeku odavanja pijeteta prema hrvatskim žrtvama velikosrpske agresije, EPP (‘europska propagandna partija’) odradila svoj kongres. Spikerica bijaše Tena Mišetić o kojoj se već razglabalo naveliko u hrvatskim trač-rubrikama. O njoj se počelo pisati krajem 2016.-te godine kada je prijavljena za sukob interesa kao zamjenici Davora Božinovića, tadašnjeg šefa Plenkovićeva kabineta. Naime, Tenini roditelji su visokopozicionirani ‘ugledni ljudi’. Otac, Ivan Mišetić, bio je dugogodišnji direktor Croatia Airlinesa, a onda je  postao predsjednik Nadzornog odbora u HT-u i generalni tajnik u Atlantic grupi Emila Tedeschija. Majka Ariana Bazala – Mišetić direktorica je sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma.

Baš čudno. Jer vukla se i neka pravna zavrzlama o čudnim poslovima u Croatia Airlinesu uspješnog tatice. 

Tena Mišetić je diplomirala na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, a Plenković ju je preporučio svojoj kolegici Ivani Maletić za asistenticu u EU parlamentu. Očito Tena nije radila dobro pa ju je Ivana otpustila, a Plenki ju je, tako sposobnu, uzeo sebi za asistenticu u Bruxellesu. Kad je postao premijer, doveo ju je u Dvore na Griču i Tena postade jedna od najvažnijih i najperspektivnijih članova njegova kabineta.

Onda je Tena ukrala pažnju u ulozi voditeljice na sjednici Kongresa EPP-a’ kako pišu mediji pa je Plenković morao naglasiti kako je u Zagreb ‘doveo finale Lige prvaka EPP-a’ jer to Hrvati očito nisu prepoznali. Naime njihova EU ‘ljiga’ odmah je proglasila pobjednika jer s njim nije imao šanse igrati ni jedan ‘tim’. Jer bijaše samo jedan jedini ‘prvotimac’, slavni ‘golgeter’ europskih globalista, Donald Tusk, kojega su samo, šahovski, prebacili s jednog polja na drugo, pa je oduševljeno uskliknuo da je bolje biti predsjednik EPP-a nego bivši predsjednik, čega već ono bješe… Važno da je u igri.

„Tko odbaci pojmove poput domovine, teško će pružiti ljudima osjećaj sigurnosti,“ reče golgeter i ustvrdi kako neće ‘žrtvovati vrijednosti poput građanskih sloboda i vladavine prava na oltaru sigurnosti’. Ma što to značilo.

Unutar dekadentne europske obitelji nađoše se Mutti i njena von der Ursula, glasoviti Silvio, mlađahni Kurz i drugi ‘igrači’, a posebno mjesto pripalo je Wolfgangu Shäubleu, predsjedniku Bundestaga, koji je ovjenčan nagradom za zasluge tijekom rušenja znamenitog zida 1989. i ujedinjenja Njemačke nakon toga.

„Nema sumnje što je to europski način života. Nikada nećemo dopustiti nacionalistima i populistima, koji žele izazvati podjele i uništiti EU, da nam uzmu naš europski načina života. Naša se Unija temelji na poštivanju ljudskog dostojanstva, slobodi, demokraciji i jednakosti. Uvijek ćemo braniti naš europski način života,“ uskliknula je Mutti, dodavši: „Pao je Berlinski zid. To se ne bi dogodilo da se svi nismo zalagali. Svi smo ujedinjeni, tko bi to mogao zamisliti i sanjati prije 30 godina. Bilo je tada vrijeme hrabrih ljudi, i zato želim reći nešto u ime Njemačke. …Želim poručiti zemljama Zapadnog Balkana. Imate budućnost u Europskoj uniji. To želim poručiti iz Zagreba. Želimo graditi mostove u Europi, to je uloga EPP-a i zato će nas Ursula i njena Komisija predvoditi na tom putu.“

Pozdravila je Kolindu Grabar-Kitarović Andreja Plenkovića, dodavši kako zna da im srca kucaju za Europu.

Neki su ‘igrači’, iako po vokaciji ‘pučkog pedigrea’, dobili crveni karton pa je tako u kazni ostao Viktor Orban i njegov Fidesz, a nije bilo ni poljskog Prava i pravde. Neće oni ometati ‘naš način’…

„Grupa mudraca radi na izvješću, pretpostavljam da će biti gotovo prilično skoro i nakon toga razmotrit ćemo koji je status Fidesza,“ rekao je Plenković na konferenciji za novinare. „Stav EPP-a je jasan, uključujući i HDZ.“ 

Dosadašnji predsjednik ‘ljige prvaka’  Francuz Joseph Alexander Daul ima razumijevanja za hrvatski narod kad je riječ o negativnim osjećajima proisteklim iz rata, naglasivši da je rođen u Strasbourgu, pograničnom gradu s Njemačkom, te shvaća da treba prevladati mržnju kako bi se išlo dalje. Dodao je da se ne smiju zaboraviti sjećanja, ali se mora gledati u budućnost. 

Otprilike ‘zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti’, a oni nikako da zaborave svoje europske ratove i berlinske zidove. I o kakvoj to mržnji ovaj, meni, a i većini Hrvata totalno nepoznati tip, govori? Tko je mrzio? Tko je razarao naše domove, pucao po nama? Tko je kopao masovne grobnice i vodio u logore? Tko nastavlja bacati blato s Biltenima i Novostima po ‘vascelom svetu’? Je l’ to on govori o toj mržnji? Nisam sigurna.

Spomenuo je Daul da je neko vrijeme bio nadležan Andreju Plenkoviću u Bruxellesu. Hvalio ga je i dometnuo da će biti budući čelnik države ili vlade koja će biti zapisana u povijesti. Biranim riječima  hvalio je i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović s kojom se također sastao. Posebno je istakao Mariju Pejčinović Burić koja je izabrana za čelnicu Vijeća Europe što je nazvao iznimnim rezultatom u koji tada, kako reče, nije vjerovao.

„Drago mi je vidjeti kako Plenković vodi svoju zemlju. Ponosan sam na njega. … Jer ne brine o onome što će se dogoditi na sljedećim izborima, nego što će biti sa sljedećim generacijama. Imate prave vođe koji će vas povesti u budućnost vaše zemlje.“

Da, doista se ovi ‘državnici’ brinu o slijedećoj generaciji, ali svojih tena, karla, marka…,  a za buduće generacije hrvatske djece nude frontalni udar ministrice Divjak.

Daul je na otvaranju konferencije EPP održao predavanje Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija. Upozorio je da bi se jugoistočna Europa mogla vratiti u mračnu prošlost zbog jačanja napetosti i nacionalističkih dijaloga. Poručio je premijeru Plenkoviću da ima ‘odgovornost za tu regiju’.

„Mi u Hrvatskoj dobro znamo koja je cijena borbe protiv tiranije, opresije i represije. Ustali smo iz pepela i zajedno s partnerima gradimo Europu koja daje nove prilike,“ poručila je Grabar Kitarović. Smatra da je projekt Europske unije jedan od najvažnijih u povijesti. Istakla je važnost o proširenju EU i na naše susjedstvo: „Ako EU ne reagira brzo netko drugi će to učiniti i europski projekt neće biti dovršen,“ kazala je. Smatra da je jugoistok Europe važno geopolitičko sjecište gdje se prelamaju mnogi interesi.

Ursulica je hvalila Briselca: „Upravo ste vi Andreju zaslužni što je Hrvatska pred odlukom o ulasku u Schengenski prostor. Naši roditelji su nam predali prosperitetnu Europu i na nama je da našoj djeci predamo jaku Europu koja će biti snažna i održiva našoj djeci. U tom duhu želim voditi novi sastav Europske komisije.“ 

Poručila je kako ‘europski način života vodi prema slobodi’.

„Hrvatska je najmlađa članica Europske unije, ali je izvrsna,“ nizala je Ursula komplimente, a Andrej se ‘topio’. „Činjenica da početkom iduće godine preuzimate predsjedanje Europskom unijom pokazuje da je Hrvatska vrlo uspješna europska priča. I znam da je uzor mnogim drugim zemljama. …Andrej, vrlo sam ti zahvalna na jakoj potpori koju si mi dao tijekom moje kandidature za predsjednicu Europske komisije. Cijenim to.“

Na kraju se morao pohvaliti i Plenković. Osvrnuo se na  snažnu bitku za vodstvo Europske komisije, „unatoč tome što smo bili relativni pobjednici europskih izbora. Ipak, nakon kompleksnih pregovora unutar Europskog vijeća i drugih političkih stranaka, nakon što je naš kandidat Manfred Weber bio nepošteno blokiran, ponosan sam što smo uspjeli osigurati izbor Ursule von der Leyen.“

„Za sljedeće europske izbore moramo imati pravila koje će unaprijed prihvatiti sve političke skupine. Jer nakon izbora u svibnju možemo se zapitati: zašto bi itko dobrovoljno htio biti ‘spitzenkandidat’”, dodao je u završenom govoru Konferencije Plnković. „Bilo je ključno da EPP dobije predsjednika Komisije i u tome smo uspjeli.“ 

Ali ne može se bez Balkana: „Za zemlje zapadnog Balkana ništa nije politički i gospodarski važnije od jasne europske perspektive na temelju zasluga. Naši susjedi u jugoistočnoj Europi jedan su od prioriteta hrvatskog predsjedanja. Veselim se ugostiti samit EU-zapadni Balkan 6. i 7. svibnja,“ kazao je Plenki.

 

„Imahu upliv na duhove razne

jer Bog kad hoće poslat kom narodu kazne,

prvo će žiteljima razum oduzeti.

Pomodarima nisu smjeli se oprijeti,

plašio ih se narod k’o bolesti kužne,

osjećajuć’ u njima kuge ružne.

Grdili  ih, al’ ipak k’o uzor bješe, 

mijenjati govor, zakon, odijela počeše.

Da! Bijaše to pokladno ludovanje.

Al’ ubrzo post velik – robovanje!“

       Adam Mickiewicz 

Zorica Vuković/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)