HERMAN VUKUŠIĆ/Psihijatar koji liječi džihadiste: Zaprepašten sam razmjerima radikalizacije među borcima ISIL-a

Vrijeme:2 min, 5 sec

Ugledni liječnik, psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb dr. Herman Vukušić, koji se više od 25 godina bavi PTSP-om i pomaže hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, odnedavno se bavi i liječenjem džihadista, povratnika s ratišta iz Sirije i Iraka u regiju.

“Angažirale su me neke međunarodne organizacije, uključujući Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju, a uz posredovanje hrvatske Vlade, da savjetujem i radim na pitanju radikalizacije bivših boraca ISIL-a i članova njihovih obitelji. Moram priznati da sam kao stručnjak ostao iznenađen razmjerima tog fenomena, za koji mislim da će biti nešto s čime će se Europa morati adekvatno nositi. Mladi ljudi koji su podlegli sustavu vjerovanja radikalnog islama često su bili namamljeni. Metode kojima se kalifat služio u privlačenju boraca bile su vrlo suptilne u psihološkom smislu. Obećavala su im se visoka primanja, nekoliko žena, smještaj u velebnim vilama. Iznenadilo me što se većina onih s kojima sam razgovarao razočarala u ono što su tamo doživjeli jer nisu dobili obećano. No taj se kontekst radikalnog razmišljanja zadržao. Posebno u obiteljima. Ja to neću nazvati vjerskim fenomenom, već modelom vjerovanja, u literaturi bi se paralela mogla povući s Korejskim ratom”, kaže dr. Vukušić objašnjavajući zašto je to usporedio s Korejskim ratom.

“O Korejskom se ratu malo govori i zna. Ali to je prvi rat u kojem su snage UN-a sudjelovale u otvorenoj akciji. S jedne je strane bila vojska UN-a, s druge Kina i SSSR. Američki ratni zarobljenici koji su iz Kine u SAD vraćeni nakon godinu, dvije, tri, vratili su se kao uvjereni komunisti. U pravilu su ostali do kraja svog života u tom komunističkom uvjerenju. S tim da u Kini nisu bili podvrgavani nekoj jačoj fizičkoj torturi, već suptilnim psihološkim metodama. S time sam se susreo i ja radeći s ovom populacijom” – naglasio je dr. Vukušić ističući kako je jako teško razbiti ili promijeniti taj sustav vjerovanja.

Komentirao je i brak Srđana Mlađana koji se nedavno oženio u zatvoru.

“Mlađanov brak može se opisati kao hibristofilija, to je fenomen koji je u Americi zabilježen u puno slučajeva. To je pojava u kojoj, poglavito žene, imaju veliku sklonost prema osobama koje su počinile teške zločine, do te mjere da ih smatraju nevinima. U slučaju kao što je Mlađen ne mogu reći da sam optimist kad je riječ o njegovoj rehabilitaciji. Mislim da službe koje trebaju voditi brigu o tome trebaju biti na oprezu 24 sata”, rekao je dr. Vukušić za Večernj list.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)