Nema nastave u cijeloj Hrvatskoj – ministrica najavila nadoknadu

Vrijeme:1 min, 54 sec
Devetnaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Nastave nema u cijeloj zemlji, a u štrajku su i visoko školstvo i znanost. Osim štrajka, sindikati organiziraju i prosvjed “6.11. za 6,11 posto” ispred Vlade na Markovu trgu.

 

Vlada i školski sindikati jučer su nastavili su pregovore, no za sada nijedna strana ne odustaje od svojih stajališta. Ipak, zajedničko im je da žele da se što prije postigne dogovor. Sindikati su definirali svoje pozicije, a Vlada bi, prema izjavama sindikalista, do idućeg ponedjeljka trebala konačno definirati neku svoju poziciju.

– I Vlada i školski sindikati žele riješiti ovaj problem, na zadovoljstvo svih. Ne odustajemo od zahtjeva, ali dopustite da u razgovorima i pregovorima dođemo do konačnog rješenja, izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

– Pronalazimo temelj da dođemo do rješenja, međutim kako bismo bili sigurni da je to nešto što će biti prihvatljivo ili barem imati šanse biti prihvatljivo i sindikatima i Vladi, zaključili smo da nam još ovaj tjedan treba za usuglašavanje nečega što bismo u ponedjeljak mogli predstaviti, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Najavila je kako će osnovnim i srednjim školama ministarstvo danas poslati naputak o nadoknadi nastavnih dana provedenih u štrajku.

-U slučaju da bi se situacija produžila, a ne vjeruje da će tako biti – ići će se s produživanjem školske godine. To je zadnji korak, a pokreće ga škola zahtjevom prema Ministarstvu. Slijedeći tjedan u petak je krajnji rok da ne uđemo u ozbiljni problem. Radim sve da do zadovoljavajućeg rješenja dođe. Ovo je neodrživo nakon idućeg petka, poručila je ministrica.

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministar financija Zdavko Marić kazao je kako štrajk nema smisla.

– Jučer je bio sastanak i vjerujem da i druga strana vjeruje da ovo sve i štrajk više nemaju smisla. Plaće se povećavaju i povećavat će se. Utvrdili smo i da zaostajanje za sustavom socijale i nije u potpunosti utelmejeno. Treba sve privesti kraju. Naša ponuda za povećanje osnovice svima za nemalih 6 posto je dobro i otvara prostor za kvalitetnu analizu i redizajn sustava koeficijenata, kazao je.

Dodao je kako ne zna otkuda sindikatima pomisao da im je on dao signal da bi mogli dobiti nešto više.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)