“Za Hrvatsku kao Tigar”

Vrijeme:1 min, 26 sec

5. studenoga 1990. utemeljena je Jedinica za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Prvotna uloga, prije početka rata bila im je kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje” (tzv. „specijalci“), izvršavanje delikatnih vojno-redarstvenih zadaća. Posebno su upamćene akcije hvatanja terorista, poput Arkana i mnogih drugih, sudjelovanje u intervenciji u Pakracu, u suradnji sa drugim jedinicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama 1991., kao i prvo uništenje neprijateljskog tenka u Iloku.

Pod novim imenom 1. brigada ZNG-a “Tigrovi” nastaviljaju izvršavati ratne zadaće. Tijekom ljeta 1991., dijelovi postrojbi 1. brigade držali su položaje na najtežim bojišnicama Istočne Slavonije i Srijema u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima, Tenji. U isto vrijeme dijelovi postrojbe nalazili su se u Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Petrinji, Kraljevčanima. Krajem ljeta 1991. 1. brigada sudjelovala je u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te spriječila namjere banjalučkoga korpusa JNA da se spoji s bjelovarskim. Istodobno, sudjelovali su u blokadama i oslobađanju vojarni. Uz šest pješačkih bojni ustrojena je i oklopna bojna. U prosincu 1991. 1. brigada izvela je jednu od prvih uspješnih napadnih operacija Hrvatske vojske, pri čemu su oslobođena sela u novljanskom zaleđu: Bair, Brezovac, Popovac, Korita, Jagma, Kričke, Rajići, Gornja Subocka, Donja Subocka, gdje ih je zateklo “Sarajevsko primirje”.

Njihovo herojstvo i hrabrost ostaju zlatnim slovima utkani u temelje mlade hrvatske države. Sudjelovanje na svim ratištima u Hrvatskoj ostalo je zapisano i u stihovima:

“Tigrovi su uvijek prvi, i u slavi i u krvi”. 

Njihov borbeni poklič i danas slavno odjekuje:

„Za Hrvatsku kao Tigar“! 

Sretan rođendan Tigrovi!

A.B./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)